Нито Министерството на вътрешните работи, нито Националната агенция за приходите

...
Нито Министерството на вътрешните работи, нито Националната агенция за приходите
Коментари Харесай

Нито МВР, нито НАП знаят колко от корона-глобите са събрани

Нито Министерството на вътрешните работи, нито Националната организация за приходите могат да отговорят каква е събираемостта на глоби по Закона за здравето, наложени за нарушение на противоепидемичните ограничения. След питане на " Сега " по Закона за достъп до социална информация от вътрешното ведомство оповестиха, че към 30 юли са формирани 22 462 акта, като от тях 17 201 са за неносене на защитна маска. 

Първоначално санкцията за нарушение на ограниченията против ковид, като възбраната за навестяване на паркове и градини, можеше да достигне 5000 лева Заради публичното неодобрение след ремонти в закона глобата стана сред 300 и 1000 лева От Министерство на вътрешните работи обаче не съумяха да отговорят какъв % от наложените актове е събран с аргумента, че тази информация не е налична, не се обработва и съхранява от министерството.

Поради това " Сега " изпрати искане по ЗДОИ и до Национална агенция за приходите. Оказа се, че и приходната организация не разполага с данни за събраните санкции от нарушавания на противоепидемичните ограничения.  " За задачите на производството по наложително осъществяване, реализирано от обществените реализатори в Национална агенция за приходите, не е налице нужда при въвеждане от страна на взискателите на иформация за изпълнителното съображение и респ. общественото обвързване, което предстои на събиране в посочената услуга, да се дават данни и за нарушена норма и закон. Поради тази причина Национална агенция за приходите не разполага с желаната информация, което е спънка за генериране на информация за погасените вземания по посочените критерии ", се споделя в буквално в отговора на организацията.

От НАП обаче трансферират топката към вътрешното министерство с уточнението, че " способените териториални дирекции на Национална агенция за приходите ежемесечно дават на Министерство на вътрешните работи систематизирани информации с данни за всички събрани суми в отчетния интервал по предадени за събиране изпълнителни учредения, включително и за наказателни постановления по Закона за здравето ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР