Нито една от воюващите страни не е в състояние да

...
Нито една от воюващите страни не е в състояние да
Коментари Харесай

САЩ се нуждаят от силен съюзник в лицето на ЕС

Нито една от воюващите страни не е в положение да реализира необикновен пробив Киев няма интерес да не желае договаряния за помирение, споделя о.з. бригаден военачалник доктор Валтер Файхтингер в особено изявление за в. " СТАНДАРТ "
О.з. бригаден военачалник доктор Валтер Файхтингер е изтъкнат европейски специалист по въпросите на защитата и сигурността, президент е на влиятелния виенски център за стратегически разбори CSA.

 
-->
- Как оценявате днешната картина на военните дейности в Украйна и свързаната с тях геополитическата конюнктура?

- В момента нито една от воюващите страни не е в положение да реализира някакъв необикновен пробив. Те са съществено изчерпани, нужни са им нови попълнения от военна техника, муниции, бойци и така нататък Трябват им нови, свежи запаси за продължаването на военните дейности.

- Официални лица от Европейски Съюз, Съединени американски щати и НАТО обявиха, че военната помощ за Украйна понижава, защото в самите Западни страни запасите се изчерпват и стават дефицитни.

- Това в действителност е по този начин, тъй като европейските страни от дълги години насам не се готвеха и не възнамеряваха воденето на стандартни войни. Ние просто ги бяхме изключили и ги считахме за невъзможни, само че през днешния ден това се оказа погрешно. Днес 

за водене на стандартна война, на първо място артилерия, ракети, танкове и други типове бронетехника. Запасите бяха сведени до най-малко, тъй като се предполагаше, че не са нужни.

- Военната индустрия не би ли могла да усили произвеждане и да попълни загубите и запасите?

- Оръжейните концерни биха могли да усилят производството, само че това не е по този начин просто. Нека се сложим на мястото на шефа на подобен тръст, който през днешния ден получава нови и нови поръчки за огромни количества съвременна, скъпа техника. В момента липсват нужните индустриални мощности, през последните 30 година те са били сведени до най-малко. Концернът би трябвало да разиска въпроса дали да разшири мощностите, да направи скъпоструващи вложения за ново съоръжение, рискувайки, че след 2-3 години всичко това ще се окаже ненужно и излишно и ще увисне на шията му и ще се чуди къде да го дене. Това е чисто комерсиално решение - да усили ли внезапно производството на нова техника и муниции или да резервира настоящето ниско ниво. Затова Западът не е в положение да реагира незабавно на идващите от Киев все нови и нови претенции за тежка артилерия, бронетехника и муниции. Западът и в бъдеще ще дава военна помощ на Киев, само че не в такива количества, които да му дават опция да стреля безкрайно.

- Значи ли това, че Киев скоро ще бъде заставен да стартира договаряния?

- Рано или късно времето да се седне зад масата на договарянията ще настъпи, това е ясно на всички. 

Днес това е малко евентуално. Опитът ни от други спорове демонстрира, че когато стартират договарянията, този, който е открил надзор над избрани територии, в никакъв случай не ги отстъпва назад. Затова украинците би трябвало добре да помислят по кое време да стартират договаряния за помирение, за преустановяване на военните дейности. Защото тогава ще бъде доста мъчно, бих споделил невероятно, да получат назад завоюваните от Русия територии. Не е в полза на Киев да отхвърля и да отсрочва започването на преговорния развой.

- Украйна до неотдавна на всеослушание говореше за своите победи. Нейните ръководители декларираха, че ще си върнат освен Донбас, само че и Крим?

- Мисля, че тези заявки бяха неразумни и неприемливи. Навярно, от позиция на пропагандата и за усмиряване на популацията, това може да е и потребно, само че за бъдещите договаряния е нездравословно. Такава позиция не дава благоприятни условия за маневри. По този метод Киев самичък си стеснява периметъра. Предварителните условия постоянно са нездравословни за която и да е от страните. Нека да забележим какво ще съумеят да завоюват през идващите дни и седмици киевските управляващи, което да им обезпечи пространство в бъдещите договаряния. Днес Киев не разполага с изключително преференциални позиции. Вярно е, че се разменят пленници, водят се диалози с МАГАТЕ по Запорожката АЕЦ, реализира се договорката за зърното, само че това са единствено

 - Ако страните в спора могат да се договорят за дребни неща, то биха могли и за по-едри?

- Има канали за връзка, има и подготвени чакащи медиатори като Турция и Организация на обединените нации. Но съгласно мен занапред следва още по-силно военно опълчване, когато ще бъде достигната " точката на кулминационната точка ", както е признато да се назовава. Това е моментът, в който излиза наяве коя от двете страни е по-силна на бойното поле. Може би това ще настъпи напролет или при започване на лятото.

- Как оценявате заявките на Съединени американски щати да дават на Киев ракети с по-голям радиус на деяние, с които да могат да поразяват градове и други цели на територията на самата Русия?

- Оправдават го с това, че Киев би трябвало да се отбранява, като нападна цели на територията на съперника. Това е политическото, а не международно-правното измерение. Тук става дума за американската поддръжка за Киев, с цел да може той да продължи войната и да има за тази цел нужните запаси и благоприятни условия. Странно би било, в случай че Съединени американски щати заявят, че поддържат Украйна, само че не й окажат нужната военно-техническа помощ с оръжия, муниции и противовъздушна защита.

- Няма ли заплаха спорът да ескалира и да се разрасне като влязат в деяние по-модерни и по-мощни американски оръжейни системи?

- Те и до момента предоставяха на украинците свои ракетни системи, в този момент в действителност снеха едно от рестриктивните мерки и ще бъдат с по-голям радиус, т.е. по-далекобойни, не до 60 км, а до 300 км.

- Как оценявате извънредно дейната военно-политическа роля на Полша в този спор?

- Тя е прилежаща страна, още повече е и доста антируски настроена, заради което мощно симпатизира на Киев. Поляците настояват, че откакто превземе Украйна, Русия ще се нахвърли върху страната им. Антируските усеща ги карат интензивно да поддържат Киев с оръжия и доброволци, базирайки се на това, че по този метод укрепват своята лична сигурност.

- Напоследък съществено се изостри военното напрежение в Косово. Според Вас има ли това някаква връзка с събитията в Украйна?

- През всичките тези години Северно Косово беше и си остава неуреден проблем, където ту настъпваше мъртвило, ту се показваха по-остри етапи. Русия няма отношение и интервенция в тези събития. Сърбия също няма необикновен интерес в изострянето на спора, защото това въздейства негативно на доближаването и консолидираното й в Европейски Съюз. Навярно сръбският президент Вучич ще се опита да реши нещата по дипломатически път. Косово за прощален път демонстрира какъв брой рискови са замразените спорове. Те могат в продължение на дълго време да дестабилизират мира и сигурността на съответния район. Виждаме по какъв начин

- Може би Съединени американски щати, които на практика управляват Северно Косово, се пробват да забавят развиването на Европейски Съюз?

- До наскоро да, само че в този момент, след започването на военните дейности в Украйна, надали Съединени американски щати са заинтригувани в разтягане на връзките с Европейски Съюз. Нужен им е не слаб, а мощен съдружник в лицето на Европейски Съюз, защото до болежка ги притискат и тревожат огромен брой проблеми в Азия. Ако Европейски Съюз потъне в несъгласия и отслабне, ще им се наложи по-силно да се намесват в Украйна. Искам вярно да ме разберете, приказвам тук за политическия порядък, открит сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, а не за стоково-пазарните и финансовите връзки.

- Искате да кажете, че стопански Европейски Съюз към този момент много пострада от Съединени американски щати - наказания, прекъсване на съветския газ и така нататък?

- Икономическата страна е по-различна. Основния дял за икономическото намаляване на Европейски Съюз е на Съединени американски щати, ненапълно помогнаха и Китай, и Русия. Тази американска политика не е нова, тя изключително ясно се очерта, когато Европейски Съюз стартира да вкарва новата европейска валута, еврото, след 1999 година изначало като разчетна единица, а през 2002 година и като налични пари. Имаше огромно противодействие от тяхна страна, само че Европейски Съюз се научи да се оправя с това. Мисля, че ще издържим и най-новите опити да ни дестабилизират.

- А по какъв начин ще се оправи Европейски Съюз с невиждания растеж на цените на енергоносителите?

- Това е извънредно тежко натоварване както за стопанската активност, а от там и за страната, по този начин и за популацията. Напоследък се вижда известно усмиряване, вероятно вследствие на диверсификацията на доставчиците, само че това ще ни коства много скъпо.

- Очаквате ли европейската стопанска система да тръгне нагоре?

- Не незабавно, само че мисля, че след 2024 година напрежението ще спадне. За това ще спомогне и утихването на военните дейности сред Украйна и Русия, което ще ни даде опция да обезпечим обикновено нашите енергийни потребности. Това ще бъде сложен преговорен и логистичен развой.

От друга страна днешната енергийна рецесия ще даде мощен подтик да се търсят нови източници на възобновими сили, за което се кълнем от 10-15 години, само че доста постепенно се придвижваме. Сега ще сме принудени да го създадем по-бързо, с цел да излезем от тази обстановка.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР