Нито Държавна комисия по хазарта (ДКХ), нито Министерството на финансите

...
Нито Държавна комисия по хазарта (ДКХ), нито Министерството на финансите
Коментари Харесай

Никой не контролира билетите от моментните лотарийни игри

Нито Държавна комисия по хазарта (ДКХ), нито Министерството на финансите имат информация каква част от отпечатаните през 2018 година близо 200 милиона билета от моментните лотарийни игри, които се водят държавни скъпи бумаги, са действително продадени, каква част не са продадени и какво става с тях. Това оповестява " Медиапул " като се базира на отговори на свои въпроси, изпратени до двете институции.

От комисията изясняват, че тези билети не са обект на регулация по Закона за
хазарта. Според разпоредба за скъпите бумаги обаче неизползваните талони се унищожават от издателите им в наличието на длъжностни лица от комисията. От предоставените данни се вижда, че унищожаването на билети е рядко и в дребни количества, т.е. множеството билети се разпродават. През 2018 година са издадени общо 200 млн. билета.

Комисията единствено утвърждава образците на билетите и прави документална инспекция на план-сметките на хазартните компании за приходите и разноските за погашение на облаги. Без да е известно по какъв начин това се управлява след приключването на игрите.

От Министерството на финансите показват, че тези въпроси са отвън неговата " функционална подготвеност ".

Най-много билети – 95% от общия брой, са отпечатани за компанията " Ню Геймс " на предприемача Васил Божков, която организира игрите на " Националната
лотария ", показва изданието. Държавният " Български състезателен тотализатор " е отпечатал едвам към 9.4 милиона билета през 2018 година, което е 4.8% от общия брой, се схваща от отговорите на Министерството на финансите.

По информация на източник на уеб страницата талоните на " Националната
лотария " се печатат в чужбина, а съгласно подобен от митниците, пратките са разграничени сред печелившите и непечелившите билети поради по-високите ограничения за сигурност при тези с облага. Официално от Агенция " Митници " споделят, че не могат да засекат дали лотарийните талони, които са печатни материали и се таксуват с 0% мито, са в разнообразни типове колета. Така, въпросът за това по какъв начин печелившите билети се популяризират из комерсиалната мрежа на инцидентен принцип, остава отворен, показва уеб сайтът.

По данни на Националната организация за приходите през 2017 година " Националната
лотария " е отчела изплатени облаги в размер на 1 милион лв. (или повече) на 38 души, а Българският състезателен тотализатор – на 4 души.

Сайтът напомня, че преди година тогавашният вицепремиер Валери Симеоново предложи да се лимитират местата, в които се продават лотарийните билети, само че това срещна отпора на КРИБ и Българския футболен съюз и спортни клубове, които получават финансиране от хазартния бизнес.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР