Ниският процент осъдителни присъди за трафик на мигранти се дължи

...
Ниският процент осъдителни присъди за трафик на мигранти се дължи
Коментари Харесай

Филип Гунев: Разследванията за трафик на мигранти у нас стигат до ниски нива по веригата


Ниският % неоправдателни присъди за трафик на мигранти се дължи най-вероятно на следствията у нас, които са на по-ниските равнища. Това допусна в студиото на Euronews Bulgaria Филип Гунев, специалист по гранична и вътрешна сигурност на Европейски Съюз и някогашен зам.-министър на вътрешните работи. Разговорът бе във връзка зачестилите произшествия с мигранти и апелите за по-строги ограничения против трафика на хора.

 
Това е малко като с корупцията – където имаме стотици присъди, а високите равнища остават незасегнати. Същото е и при миграцията. Тук аргументите обаче са малко по-различни.
„ Основните канали и техните уредници нормално не са в България и изискват едни много комплицирани и продължителни следствия, с доста сътрудници, доста служби “, изясни Гунев.

Според него сполучливите следствия в близкото минало са били нормално водени от Европол, от непознати служби, които имат доста добре построени представителства в цялата верига. А това, което тук се случва, по думите му, е наемането на едни хора на доста ниски равнища за едни не изключително огромни суми. Които и да бъдат задържани, незабавно доста елементарно могат да бъдат сменени.

 
Тези, които убиха служителите на реда в Бургас, бяха наети от бежанския център – там могат да бъдат наемани такива още веднъж и още веднъж, защото самите уредници работят посредством медиатори.
Министерство на вътрешните работи на практика има доста дребен потенциал да прави следствия, с цел да засегне по-високите равнища, счита специалистът.

„ Проблемът е европейски – даже и да желаеме, резултатите не ги виждаме. Такива огромни следствия лишават месеци. Ние нормално сме по-пасивни и чакаме да ни поканят в някаква огромна скица. Обикновено следствието тук стига до едно равнище над тези хора, които са били хванати “, уточни Гунев.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР