Ниска раждаемост и силна миграция – това са причините за

...
Ниска раждаемост и силна миграция – това са причините за
Коментари Харесай

Учен: Пандемията няма да промени нищо в демографията на България

Ниска раждаемост и мощна миграция – това са аргументите за обезлюдяване на българските села, считат писателят и географ Георги Бърдаров и антропологът доцент Рачо Стоев.

„ Това, което се случва в България, е част от международните процеси, не сме изолиран остров. В началото на 19 век градското население в света е 3%, в този момент е 53%, а до края на този век ще е 70%. Имаме страни като Германия, Белгия, Исландия, където градското население е 90%- това е натурален развой. Ниската раждаемост също “, уточни Георги Бърдаров в предаването „ Тази заран “ по бТВ.

Според него обаче, този развой на свръх урбанизация, на обезлюдяване на дребните обитаеми места, ще доближи точка на засищане и по-късно ще има противоположен развой.

„ В момента има и противоположна наклонност на миграция от града към селото, тъй като самото население е застаряло, то се връща на село. Във Франция има селища, където 85% от младежите напущат селото си, с цел да се върнат след пенсия “, изясни и доцент Рачо Стоев.

Според географа Георги Бърдаров, пандемията няма да промени нищо в демографията на България и даже краткотрайно някои хора да се върнат в дребните обитаеми места, след това отново ще отидат там, където имат работа.

„ В бъдеще младежи, по този начин наречените цифрови номади, все по-често ще избират екологичната среда на селата, в сравнение с забързания динамичен живот в градовете.

Това обаче ще бъдат села от напълно нов вид, каквито към този момент има в Западна Европа “, счита той.

Всяка година понижаваме с към 40-50 000 души – колкото един приблизително огромен град в България, тази година и повече поради пандемията 17000 смъртни случая повече тази година, показаха специалистите.

„ Ниската раждаемост е подбудена от справедливи фактори и е присъща за цяла Европа. Можем да повлияем върху смъртността, която е свръхвисока и върху младото население. Дори да раждат по едно – две деца, в случай че остават в България, това ще увеличи контингента на младото население “, означи Георги Бърдаров.

Той напомни, че имаме една от най-ниските междинни дълготрайност на живота в Европейски Съюз.

„ България и Германия са преди всичко в света по брой на хора над 60 години в едно домакинство, единствено че в Германия има доста по-голяма дълготрайност на живота “, означи и доцент Рачо Стоев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР