Ниска избирателна активност и 8-9 партии в парламента прогнозира социологическа

...
Ниска избирателна активност и 8-9 партии в парламента прогнозира социологическа
Коментари Харесай

"Медиана": ИТН изпреварва ДБ на изборите

Ниска изборна интензивност и 8-9 партии в Народното събрание предвижда социологическа организация " Медиана " въз основа на последното си изследване за електоралните настройки.

И в него ГЕРБ води с близо 6% пред " Продължаваме промяната ". Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Възраждане " се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции. Тук обаче не са регистрирани гласовете, които Движение за права и свободи обичайно получава от Турция.

Голямото разбъркване настава по-късно. Според " Медиана " " ИТН " влиза в Народното събрание с 6,9% поддръжка, като даже изпреварва " Демократична България ", която събира 5.5% и е изравнена с " Български Възход ". Останалите социологически изследвания до момента дават преднина на Демократична България и оставят Има Такъв Народ близо, само че под бариерата за влизане в Народното събрание. Партията " Изправи се БГ " е покрай 4-процентната преграда и може  да бъде деветата партия в новия парламент. Тя събира 3.4%.

Според " Медиана " може да се чака доста ниска изборна интензивност на идните избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% декларират, че твърдо ще гласоподават още веднъж. Не се следи активизация измежду тези, които преди не гласоподаваха. Може да се чака, че пред урните на тези избори ще застанат към 2,2 милиона гласоподаватели.

При това състояние прагът за прекосяване на 4%-ната преграда ще падне доста - до към 85 – 88 хиляди гласоподаватели. Това дава добра опция на по-малките партии да се борят за попадане в Народното събрание и ще увеличи мощно тежестта на гласовете от чужбина.

" Данните от проучването демонстрират, че резултатите от изборите ще се дефинират не толкоз от предизборната политическа борба сред партиите, а от икономическите разтърсвания в обществото. Наблюдаваме извънредно засилена тревога във връзка с персоналното материално богатство, вероятностите пред страната и страхове за идната зима и непосредственото бъдеще ", написа в разбора си " Медиана ". 



 

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното състояние на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е единствено началото. Също толкоз чакат, че в идващите месеци ситуацията им ще става още по-лошо (а 9% се притесняват, че могат да изпаднат в последна мизерия). 40%  от хората  споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в идните месеци, като единствено 20% са уверени, че ще могат да се оправят безпроблемно с тези си разноски.

Изследването е извършено от 30 август до 4 септември сред  1008 души посредством директно стандартизирано изявление и е финансирано от социологическата организация " Медиана ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР