Никой от нас не знаеше за това решение на Кирил

...
Никой от нас не знаеше за това решение на Кирил
Коментари Харесай

Мая Димитрова: Категорично сме против изгонването на руските дипломати

Никой от нас не знаеше за това решение на Кирил Петков, всички разбрахме от медиите.

Наистина това е невиждан случай в историята на дипломацията в България. Българската социалистическа партия, както и парламентарната ни група, е изрично срещу изгонването на 70 съветски дипломати от страната ни. Другото – не знаем къде и кой е взел това решение, тъй като такова не е взимано на съдружен съвет, нито на е взимано на Министерски съвет.“ Това съобщи националният представител от “БСП за България “ Мая Димитрова в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR, като добави, че изгонването на дипломати е припрян акт, а не израз на храброст.

По думите ѝ към момента не е коментирано дали тези дейности ще попречат на възможни договаряния за сформиране на кабинет. „Предстои да съберем парламентарната си група, Изпълнителното бюро и Националния съвет на партията, и там да обсъдим обстановката. Но позицията ни е категорична- срещу сме изгонването на дипломатите“, добави Димитрова.

„Многократно сме казвали, че липсва връзката, което е един от проблемите в работата на това държавно управление. За страдание, съдружната просвета куца и това не е първи подобен и изолиран случай“, сподели още националният представител от Българска социалистическа партия.

„Мога да кажа, че Комисията по бюджет и финанси работи много дълго. Предходното съвещание беше над 11 часа и се разискваха въпроси, които касаеха антикризисни ограничения. Защото всички сме наясно, че актуализацията на бюджета е точно заради нуждата от антикризисни ограничения, с цел да може да бъде овладяна инфлацията и най-уязвимите групи да бъдат подкрепени. Вчера приехме двата дребни бюджета – на ДОО и НЗОК. Успяхме да реализираме минимална пенсия от 1 юли в размер на 467 лева, а оптималната пенсия 2000 лева от 1 юли и преизчисляване на пенсиите от 1 октомври. Там към този момент ще се вземат поради и осигурителния стаж, както и самостоятелния коефициент, с цел да може хората, които са се пенсионирали обратно във времето да получат едни пенсии, които са по-справедливи на база положения през годините труд“, изясни Мая Димитрова за актуализацията на бюджета.

Според нея мярката от 25 стотинки отстъпка на литър гориво ще даде отражение върху хората, които имат потребност от тази помощ. „По-добре да има мярка, която подкрепя най-нуждаещите се, в сравнение с страната да не обърне никакво внимание на хората, които са в потребност. Ако през днешния ден всичко мине обикновено и огромният бюджет бъде обновен, тук е и помощта за ваучерите за храна, които от 1 милиарда се усилват на 1.2 милиарда лв.. Работещите ще получат ваучери за храна в размер на 200 лв. и ще могат да ги употребяват храна, ток, отопление, дори и за култура“, акцентира депутатът от левицата.

Относно идното разглеждане не Изборния кодекс тя изясни, че социалистите са внесли законопроект по отношение на неговата смяна, с цел да имат хората опция да избират сред машинно и хартиено гласоподаване, само че не се ангажира с прогноза дали измененията ще бъдат направени.

В умозаключение Мая Димитрова съобщи, че в случай че социалистите получат мандат за сформиране на държавно управление те ще свикат своя Национален съвет, с цел да вземат решение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР