Никой не знае кога ще бъде завършена АМ Европа“. Движението

...
Никой не знае кога ще бъде завършена АМ Европа“. Движението
Коментари Харесай

Никой не знае кога ще бъде завършена АМ „Европа“

Никой не знае по кое време ще бъде приключена Автомагистрала „ Европа “. Движението по пътя София-Калотина е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи. Налице е незаконно безучастие от страна на Агенция " Пътна инфраструктура ". ;Може да се направи обосновано съмнение за възпрепятстване от страна на АПИ изпълнителя да приключи в период Автомагистрала „ Европа “. Това са изводите в отчета на Институт за пътна сигурност по отношение на аргументите за закъснение на строителството на Автомагистрала „ Европа “. Експертите предизвестяват и за рискова краткотрайна организация за сигурност на придвижването в сектора от Драгоман до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “.

На 15 ноември 2018 година Агенция „ Пътна инфраструктура “ подписва контракт за планиране и строителство на 14.5 км от път І-8 Калотина - Софийски околовръстен път, в сектора от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до пътния възел при Драгоман (от км 1+000 до км 15+500), напомнят от Института за пътна сигурност.

Изпълнител на отсечката  е „ СТРАБАГ БПА “ ДЗЗД, с участници: „ Щрабаг “ ЕАД, „ Страбаг Сп. з.о.о., Полша “ и „ Битумина ГмбХ-България “ ЕООД. Стойността на контракта е 137 491 883.28 лева без Данък добавена стойност. Част от средствата за финансиране са обезпечени по Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз, а останалите са от републиканския бюджет. Договорът планува строителните работи да бъдат изпълнени за 852 календарни дни, от които 122 са за подготовка на техническия план. Забавянето е с повече от половин година , означават от Института за пътна сигурност.

Отсечката е планувано да бъде с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване. При км 12+520 би трябвало да бъде построен вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Пътният възел към момента не е приключен и не е ясно по кое време ще бъде въведен в употреба.

По контракт е планувано да бъдат издигнати 10 огромни уреди, две от които са при пътните възли „ Калотина “ и „ Драгоман “. Срокът за осъществяване на публичната поръчка е 852 календарни дни, от които 122 дни са за разработване на техническия план.

Институтът за пътна сигурност е направил инспекция на място и е открил, че огромна част от плануваните уреди не са приключени и никой не знае по кое време ще се случи това . От взетите на място сведения никой не е виждал началник от АПИ и Министерство на регионалното развитие, който да е правил надзор за закъснение на строителството. Трасето, по което се движат колите съставлява черен път, а от едната му страна е нависнало необезопасено срутище , което заплашва живота на преминаващите коли.

Покрай строящата се автомагистрала специалистите на Института за пътна сигурност са открили голям брой нерегламентирани сметища , които замърсяват околната среда. Това е следващо доказателство, че от някогашните управления на Министерство на регионалното развитие в лицето на някогашния министър Гроздан Караджов и възложителя АПИ в лицето на някогашния ръководител Тодор Василев не е реализиран систематичен надзор.

По цялото трасе специалистите от Института за пътна сигурност са открили, че липсва наложителната табела , според европейските условия, на която е наложително да има адрес и дата на разкриване на строителната площадка, номер и дата на разрешението за градеж, тип на градежа, възложител, реализатор. Трябва да написа още по кое време стартира градежът, какъв брой ще продължи и какъв брой души ще работят на него.

От Института за пътна сигурност означават, че всичко това дава учредения за подозрение за използване на корупционни практики, които се обосновават от неналичието на надзор от страна на възложителя и индиферентност за съблюдаване на периода за осъществяване на строителните работи.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР