Никотинът променя функцията на спомагателните мозъчни клетки, което създава комфортни

...
Никотинът променя функцията на спомагателните мозъчни клетки, което създава комфортни
Коментари Харесай

Нова опасност от никотина

Никотинът трансформира функционалността на спомагателните мозъчни кафези, което основава удобни условия за метастази на рак на белите дробове. Това изяснява за какво при съвсем половината от хората с сходни тумори те се появяват още веднъж след известно време. Статията, описваща проучването, е оповестена в „ Journal of Experimental Medicine “.
" Никотинът самичък по себе си няма канцерогенен резултат, само че оказва помощ метастази на дребноклетъчен белодробен рак да се разпространят в мозъка на пациентите. Тоест, нашите наблюдения сочат, че онкоболните не би трябвало да употребяват никотинова дъвка и пластири, с цел да се опитат да се откажат от тютюнопушенето ", сподели един от създателите на проучването, професорът от университета „ Уейк Форест “ (САЩ) Коносуке Ватабе, съобщи БГНЕС.
Според Световната здравна организация (СЗО), ракът на белите дробове е една от главните аргументи за преждевременна гибел, дружно със болесттите на сърцето и кръвоносните съдове, както и други типове тумори. През 2018 година той е лишил живота на почти 1,76 милиона души на планетата, у множеството от които се развива заради тютюнопушенето.
Има два типа злокачествени тумори от този тип - дребноклетъчен и едроклетъчен рак на белия дроб, те се появяват в разнообразни типове респираторна тъкан. Първият подвид на рака на белия дроб, като предписание, е по-агресивен и в това време доста постоянно предизвиква метастази, в това число в мозъка на пациентите.
Новата заплаха от никотина
Ватабе и неговите сътрудници намерили пояснение за какво това се случва. Те изследвали здравната история на почти 300 пациенти с дребноклетъчен рак на белите дробове.
Учените забелязали, че метастазите се появяват доста по-често в мозъка на тези пациенти, които не престават да пушат, макар рекомендациите на лекарите, или употребяват никотинови лепенки и дъвка, с цел да се откажат от цигарите. Това наблюдаване ги подтикнало да проведат опити върху мишки. Учените вградили култури на ракови кафези от белите дробове на пациентите в телата им.
Оказало се, че никотинът в действителност оказал помощ да се появят метастази в мозъка на гризачите. Това се дължи на обстоятелството, че никотиновите молекули проникват в клетките на микроглията, една от спомагателните тъкани на мозъка, променяйки работата на неговите кафези по подобен метод, че не убиват раковите кафези, а им оказват помощ да оцелеят.
Научавайки за това, биолозите се замислили дали е допустимо да се предотврати навлизането на никотин в мозъка благодарение на други субстанции, които могат да обхванат през бариерата сред кръвоносната система и мозъка. Следващи опити посочили, че това може да се реализира благодарение на партенолид, летливо вещество от дестилат от растителна вратига (ветриче).
Молекулите на партенолида предпазили мозъка на мишките от развиването на метастази. Следователно, съгласно учените, той може да се употребява за битка с метастази в мозъка при пушачи с рак на белите дробове. В близко бъдеще Ватабе и неговите сътрудници възнамеряват да стартират клинични тествания на партенолид с присъединяване на доброволци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР