Николина Ангелкова призна в интервю за бТВ, че туризмът е

...
Николина Ангелкова призна в интервю за бТВ, че туризмът е
Коментари Харесай

Ангелкова: Всеки си иска парите

Николина Ангелкова призна в изявление за бТВ, че туризмът е спрял, ситуацията в бранша е тежко и няма изясненост по кое време ще завърши тази ужасяваща обстановка.

" В момента в страната има едвам 1025 души в местата за настаняване. Кошмарно е ", разяснява министърът на туризма.

Голяма част от полетите са спрени, а единствените неотменени резервации към този момент са за юли и август. Нови записвания няма. Заетите в бранша са изправени пред огромно тестване – в писмо 74 туроператорски компании показват, че се застрашени от банкрут.

„ В Закона за изключителното състояние се споделя, че всички периоди, свързани с разнообразни отговорности, стопират да текат и стартират да работят един месец след прекратяването на изключителното състояние “, обясни Ангелкова.

Това значи, че туроператорите ще имат време да връщат пари до 13 май на туристите, отменили резервациите си.

От думите на министъра на туризма стана ясно още, че напъните тази година ще са ориентирани към вътрешния пазар: „ Към момента ни е мъчно да предвиждаме дали ще има въобще летен сезон. Обсъждаме с сътрудниците разнообразни разновидности – спешна рекламна, тактика и краткосрочни ограничения, ориентирани към опазване на летния сезон. Да се фокусираме върху вътрешния пазар преди всичко и към съседите “.

" Балансът е сложен в подобен миг - всеки си желае парите. Ако е допустимо потребителите да одобряват ваучер за отмора до 24 месеца. Там са разказани ясно разпоредбите. Туроператорите желаят това да е единствената алтернатива за потребителите, само че не можем да задължим никого да одобри ваучер. Ваучерите към този момент се популяризират. На този стадий клиентите могат да си изискат парите от туроператорите след 13 май ", разкри Ангелкова.

" Няма анулирани записвания, само че има спрени записвания. Туроператорите поддържат обща застраховка, тя влиза в действие при оповестяване на банкрут ", разяснява министърът на туризма.

" Малко под 100 души би трябвало да се приберат от екскурзии в чужбина. Изключително безразсъдно е да се пътува в подобен миг ", приключи Николина Ангелкова.

Преди рецесията упованията за летния сезон са били за растеж до 10% по отношение на 2019 година А макар прекъснатия зимен сезон, за интервала декември – януари е регистриран растеж от 11,9% по отношение на същия интервал на предходната година, уточни още министърът на туризма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР