Николай Стоянов е основател и главен изпълнителен директор на Influence

...
Николай Стоянов е основател и главен изпълнителен директор на Influence
Коментари Харесай

Николай Стоянов: Инфлуенсърите имат място в политиката

Николай Стоянов е създател и основен изпълнителен шеф на Influence Vibes – B2B и B2C организация, профилирана в цифровия маркетинг, с богато портфолио, в което към този момент са записани имената на редица български и задгранични марки от сферата на опазването на здравето, финансите, осведомителните технологии, спорта и превоза, както и политически планове. Какви са сходствата в потребителското държание по света, какво е мястото на цифровия маркетинг и инфлуенсърите в политиката и по какъв начин циркулира информацията онлайн, за всичко това споделя самият той.

– Г-н Стоянов, с Influence Vibes имате дълготраен опит в провеждането на цифрови акции в България и чужбина. По какво си наподобяват потребителите на другите пазари?

–Потребителите от другите страни и пазари имат прилики, само че и големи разлики в държанието, което се дължи на систематичното даване на типа информация към тях. Добър образец за прилики са страни от Северна Америка, Западна Европа и Австралия. При тях е обикновено и поради стандарта и метода им на живот да виждаме, че са доста склонни да вземат бързи решения съгласно предоставената информация, до момента в който в Източна Европа, Азия и Африка нещата стоят по малко по-различен метод.

В България да вземем за пример, с цел да се убеди един интернет консуматор да предприеме някакво деяние или да промени мисленето, се дават данни от доста разнообразни източници съгласно възрастовата група, ползите и метода, по който самите хора реагират на информацията. Процесът в България и Източна Европа постоянно е по-дълъг, само че има дълготраен резултат при хората, тъй като са трудно предразположими на бърза смяна и това, което асимилират в цифровото пространство, има по-дълъг резултат на деяние.

– Кои три инструмента на цифровия маркетинг имат най-голямо значение за подготовката на една политическа акция?

–Политическите акции са комплициран и сложен развой, в който доста разнообразни принадлежности играят съществена роля за самата подготовка. В по-голямата част от света, както и в България, обществените мрежи са главен инструмент за подготовката на една политическа акция. Много постоянно Фейсбук е употребен за разпространяване на подправена информация, която е ориентирана съгласно персоналния профил на потребителя и метода, по който той е по-вероятно да реагира. Това целево публикувано наличие в множеството случаи доближава единствено до хора, склонни да повярват на него и да го разпространят. Социалните мрежи се употребяват за правене на анкети и събиране на информация за потребителите, което в самата политическа акция е доста мощно средство за постигане на верните хора.

Инфлуенсърите също са огромна част от този развой. Това са известни персони в техните сфери, които споделят основно посредством онлайн канали с техните почитатели. Може да видите, че преди осъществяване на избори или политически планове хора, които в никакъв случай не са имали отношение към политиката, или най-малко не на дневна база, стартират да споделят мнение, което въздейства на техните почитатели. Това е ефективен метод целеустремено да се промени мисленето на хората или да бъдат готови за усвояване на наличие, което ще доближи до тях след прочут интервал от време.

В друг вид планове забелязахме, че в най-трудния случай един човек би трябвало да одобри онлайн една и съща информация сред 5 и 10 пъти, не с цел да повярва в нея, а с цел да го накара да промени мисленето си и метода, по който реагира в бъдеще.

– В навечерието на президентските избори в Съединени американски щати корпорациите Фейсбук и Гугъл стегнаха контрола върху политическата реклама в платформите си. Достатъчни ли са взетите ограничения, с цел да се „ изчистят “ акциите от всякаква операция и да следим феърплей в съревнованието?

– Президентските избори в Съединени американски щати бяха един страховит образец за силата на американските корпорации в лицето на Гугъл, Фейсбук и други платформи при провеждането на политически акции. За страдание, това, което те направиха, съвсем не промени акциите и метода, по който се дава информация на хората. Просто стана една концепция по-прозрачно. От нашия опит виждаме, че има феърплей в съревнованието, само че е въпрос на избор на верен метод кой би спечелил изборите. Да, директният маркетинг към този момент е стеснен до някаква степен, само че това, което множеството хора не знаят, е за по този начин наречения ремаркетинг в тези платформи.

Продължава на идната страница
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР