Николаис Бакацелос, изпълнителен директор на Pyramis, един от последните оцелели

...
Николаис Бакацелос, изпълнителен директор на Pyramis, един от последните оцелели
Коментари Харесай

Как износът спаси гръцките фабрики по време на кризата

Николаис Бакацелос, изпълнителен шеф на Pyramis, един от последните оживели производители на умивалници от неръждаема стомана в Гърция, споделя, че мъчно може да се оправи с нови поръчки. Рекордно дребен брой обаче в действителност отиват в гръцките кухни, написа " Ройтерс ".

След като седем години се бореха с най-дълбоката криза през модерните времена, гръцките заводи още веднъж стартират да работят с цялостна пара. Намаляващите заплати водят до спад в индустриалните разноски, а възобновяване на еврозоната прави Гърция още веднъж конкурентоспособна, или най-малко на интернационално равнище.

" Всичките ни дейности се дефинират от износа ", споделя Бакацелос в завода си в Солун, едно от тогавашните индустриалните ядра на Северна Гърция, където обаче доста заводи затвориха. " Гледаме огромната картина, а не дребната ", добавя Бакацелос.

 Николаис Бакацелос
© Reuters

Николаис Бакацелос

Дългоочакваното възобновление на гръцкото произвеждане наред със съживяването на туризма може да бележат поврат за цялата стопанска система.

Брутният вътрешен артикул означи растеж за трето следващо тримесечие. В същото време Атина се надява да завърши интернационалната избавителна стратегия идната година след седем години контрол, орязване на заплати, редуциране на разноски, приватизация и други промени. Всичко това може би стартира да дава плодове.

Активността в индустриалния бранш, който дава отговор за към 10% от гръцката стопанска система, означи растеж за шести следващ месец през ноември съгласно Markit’s Purchasing Managers’ Index.

В Pyramis, измежду чиито клиенти е и IKEA, износът съвсем се е удвоил след срутва на гръцката стопанска система, а компанията даже обмисля първата си отвъдокеанска фабрика в Съединени американски щати.

 Как износът избави гръцките заводи по време на рецесията
© Reuters

Благодарение на по-високите индустриални цели през ноември производителите са наемали повече служащи, и то с най-бързите темпове за последните две десетилетия.

Възможност в рецесия

Този поврат обаче ще отнеме време. След девет години криза сред 2008 и 2016 година гръцката стопанска система неизбежно се е свила с една четвърт.

През 2010 година 80 000 заводи са произвеждали артикули за страната. До 2013 година броят им се е свил до 57 000 съгласно последните данни на гръцката статистическа работа.

Ефектът от това е забележим в покрайнините на Солун - в миналото процъфтяваща индустриална зона, а в този момент пустееща земя, обрасла с треви и осеяна с ръждясали уреди.

Решение

Бащата на Бакацелос основава Pyramis преди близо 60 години. Кризата обаче постанова понижаване на разноските по заеми и на оперативните разноски, както и редуциране на разноските за съоръжение и заплати.

Когато Гърция бе на косъм от излизане от еврозонта и й бе натрапен финансов надзор през 2015 година, Pyramis трябваше да вложи парите си в девет дъщерни сдружения в чужбина и да ги употребява, с цел да заплаща на доставчиците в брой, защото внася всичките си материали от Германия и Италия.

Когато вътрешният пазар се срина, най-голямото преимущество на компанията беше това, че тя към този момент изнасяше, споделя Бакацелос.

По време на рецесията оборотът се усили с 34%, а вътрешните продажби сега съставляват 16% от общите, по отношение на 34% през 2008 година, добави той. Фирмата изнася за всички континенти и през последните години е разширила активността си в 15 нови страни.

Освен от износа, който сега извлича изгоди от мощното международно търсене, по-конкурентните компании са засилили позициите си на вътрешния пазар с помощта на елиминирането на конкуренцията, споделя Никос Магинас, основен икономист в Националната банка.

 Как износът избави гръцките заводи по време на рецесията
© Reuters

През 2014 година Pyramis, която може да създава повече от 2.5 милиона умивалници на година във фабриката си в Солун, отвори втори цех за произвеждане на гранитни и синтетични умивалници в град Килкис.

Фирмата нае 90 нови служащи и желае да усили продукцията си там до 300 000 през 2020 година от към 120 000 в този момент. " Може и да е имало рецесия в Гърция, само че рецесията основава благоприятни условия ", споделя Бакацелос.

Все още обаче е рано да се приказва за дълготрайна непоклатимост за страната.

Безработицата продължава да бъде най-високата в еврозоната (около 21%), а националният дълг е 180% от Брутният вътрешен продукт.

И въпреки всеки знак за напредък в частния бранш да се приема с възторг, доста компании остават внимателни за силата на възобновяване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР