Никола Димитров, вицепремиерът, отговарящ за европейските въпроси, каза, че не

...
Никола Димитров, вицепремиерът, отговарящ за европейските въпроси, каза, че не
Коментари Харесай

Никола Димитров: Нямам място в новия кабинет заради позицията ми по българския въпрос

Никола Димитров, вицепремиерът, отговарящ за европейските въпроси, сподели, че не се е отдръпнал самичък и че не е част от новото държавно управление поради позицията му по въпроса за България, съобщи Нова Македония. Той акцентира, че е в нечий интерес и в страната, и в чужбина да не е част от държавното управление. Той получил предложение за посланическа позиция, което отхвърлил.

" Искам да отрека, че съм се отдръпнал самичък. Това не е правилно. Аз не съм човек, който се отдръпва от борбите. Не подадох оставка, тъй като се усещам виновен и считам, че позициите, които съставлявам в преговорния развой с България, са верни и е значимо да ги запазя. Имаше сериозна борба вътре, изключително през последната година, във връзка с определянето на националните позиции, имайки поради самата същина на казуса, само че и тактиката, т.е. хода на самите договаряния. Тази борба не беше загадка. Разликите си личаха както в обществените послания, по този начин и в обществените изяви – сподели Димитров на вчерашната конференция.

" Бях и съм изцяло подготвен да продължа тази борба без значение от позицията или функционалността ми. В кариерата си в тази работа съм срещал доста авторитетни хора, които не са имали функционалности, и съм срещал такива, които са на позиция, само че нямат тежест. За да продължа би трябвало да съм си у дома, да съм тук, да съм деен, да съм гръмък и да имам свободата да се боря за позициите и визията си - сподели вицепремиерът Димитров.

Той акцентира, че наред с обстоятелството, че няма място в идващото държавно управление, не е сюрпризиран от предлагането да бъде дипломат във Вашингтон. Това освен ще го в профил от вкъщи, само че и ще му запуши устата, защото, както сподели, дипломатите по време на работа нямат право да бъдат шумни и обществено да се борят за възгледите си, както вкъщи.

" Когато отхвърлих за Вашингтон, получих още едно предложение за дипломат. Интересът да ме няма не е единствено домакински. Мнозина щяха да са щастливи да се отърват от " вируса ", както ме назоваха. Но, както споделих тогава, няма ваксина против вируса на идеалите и правилата и тъкмо този опит да нямам гласа вкъщи прави моята инвестиция, претекстът ми да остана още по-дълго " – сподели Димитров.

Вицепремиерът даде обещание, че ще следи от близко преговорния развой и ще се бори пълноценно против неприятното решение и ще поддържа почтено и европейско решение. " За нещата, които са значими за теб - и в персоналния живот, и в политиката - няма компромис. Така работя. Този въпрос е моята персонална житейска задача. Абсолютно почитание към македонския език като равнопоставен на всички европейски езици и европейска интеграция, основана на същински европейски стълбове и критерии - критериите от Копенхаген ", сподели вицепремиерът при, както акцентира, " последната конференция като държавен чиновник ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР