Никога преди Германия не е имала повече жители: през 2022

...
Никога преди Германия не е имала повече жители: през 2022
Коментари Харесай

Над 84 милиона: защо расте населението на Германия

Никога преди Германия не е имала повече поданици: през 2022 година популацията на страната е повишено с 1,3 % до 84,4 милиона души. Това е с 1,1 милиона повече от миналата година, заяви Федералната статистическа работа във Висбаден.

Основната причина за това е засилената миграция към страната, отчитат статистиците. През предходната година във Федералната република са пристигнали съвсем милион и половина жители на други страни, което е с 4 пъти повече, в сравнение с през 2021-ва. Повечето от пришълците са украински жители, излиза наяве още от информацията.

Над 12 милиона чужденцив Германия 

Към края на предходната година в Германия са живеели общо 72 милиона германци и 12,3 милиона чужденци. Най-голямата група измежду непознатите жители в Германия е тази на турците – те са 1,34 милиона, следвани от украинците (1,05 милиона) и сирийците, които са 883 хиляди, съгласно формалните статистически данни. Броят на украинците, живеещи в Германия, се е нараснал 6 пъти за една година, което е разследване от войната, която Русия води против Украйна.

Над 1 милион са към този момент украинците в ГерманияСнимка: Jens Krick/Flashpic/dpa/picture alliance

Делът на чужденците в общото население нараства от 13,1% на 14,6%. Прави усещане това, че до момента в който броят на хората с непознато поданство е повишен доста, този на немските жители е намалял с 0,4 %.

И още една наклонност: през 2022 година в Германия още веднъж са умряли повече хора, в сравнение с са се родили – смъртните случаи са били с 327 000 повече от ражданията. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР