Никога няма да узнаем цялата истина за зверствата, извършени във

...
Никога няма да узнаем цялата истина за зверствата, извършени във
Коментари Харесай

Доказателства за зверствата на Асад и Русия в Сирия


Никога няма да узнаем цялата истина за зверствата, осъществени във войната в Сирия. Но в този момент " Амнести " показа отчет, в който очевидци описват за жестокостите, осъществени от войските на Асад и съветските им съдружници.

Разрушения в Идлиб

Сирийските държавни войски и техните съветски съдружници целеустремено са правили военни удари против лечебни заведения и учебни заведения в Сирия, твърди в собствен отчет правозащитната организация „ Амнести Интернешънъл “. В месеците от май 2019 до февруари 2020 съветските и сирийските войски са провели минимум 18 такива набези в северозападната част на страната, където към момента се води революция.

Очевидци описват за жестокостите

Докладът, който е дълъг 40 страници, черпи информацията си от изявленията с над 70 очевидци, измежду които лекари, бежанци, учители, представители на филантропични организации, сътрудници на Организация на обединените нации. По предписание на „ Амнести “ специалисти са анализирали също така информация от снимков и видео материал, сателитни данни, електронни осведомителни потоци и сведения от наблюдението на самолетни полети. Правозащитниците са отправили съответните запитвания и към представителите на Русия и Сирия в Организация на обединените нации, само че не са получили никакъв отговор на своите обвинявания.
Редакцията предлага
„ Амнести “ твърди, че измежду осъществените минимум 18 набези против лечебни заведения и учебни заведения сирийската войска най-малко два пъти е употребила интернационално неразрешените касетъчни бомби. В отчета се оповестява също така за въздушни набези, осъществени от сирийската и от съветската авиации. Според „ Амнести “, налице са „ съществени нарушавания на интернационалното филантропично право “. Към дългия лист се прибавят още закононарушения против човечността и военни закононарушения. Правозащитниците настояват, че тези закононарушения са част от " типичната методика " на президента Асад и неговото държавно управление, утвърдила се през над деветте години революция.

От Сирия неведнъж се оповестява, че въздушните удари, нанасяни от съветската и сирийската авиации, унищожават лечебни заведения и други значими инфраструктурни обекти. Както е известно, Русия е основният боен съдружник на сирийското държавно управление в гражданската война. През 2015 година Русия стартира нападенията си против териториите, следени от бунтовниците - най-вече ислямисти. Тъкмо с съветска помощ сирийското държавно управление съумя да си възвърне контрола над значими райони.

" Пред очите ми убиха дете "

„ Чувствах се толкоз беззащитен “, споделя пред „ Амнести “ доктор, който в края на януари е оживял по време на въздушна офанзива против болница в провинция Идлиб. Той оповестява, че освен това нахлуване били убити 11 цивилни жители, в това число и негов колега-медик. „ Моят сътрудник и другар береше душа, извън пищяха дами и деца, всички бяхме парализирани “, споделя лекарят и прибавя, че чиновниците на гражданската защита в продължение на дни разчиствали руините на жилищните здания към болничното заведение, с цел да извадят труповете.

Пред правозащитниците учителка от Идлиб споделя по какъв начин в края на февруари била ранена от касетъчна бомба. И по какъв начин пред очите ѝ бил погубен неин възпитаник. " Толкова добре познавам звука на касетъчните бомби. Чуваш поредност от дребни детонации. Сякаш вали дъжд, единствено дето от небето падат не капки, а гранатни осколки. "

В сирийската война, почнала преди повече от девет години, са починали към този момент над 380 000 души.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР