Никога Българският спортен тотализатор не е генерирал толкова пари към

...
Никога Българският спортен тотализатор не е генерирал толкова пари към
Коментари Харесай

Преди да го освободят: Шефът на тотото отчете рекордни приходи

Никога Българският състезателен тотализатор не е генерирал толкоз пари към страната, както през 2021 година - общо 84,5 милиона лв.. Това е съвсем цялата прехрана на Министерството на младежта и спорта. Това съобщи шефът на тотализатора Любомир Петров, който през днешния ден ще бъде освободен от спортния министър Радостин Василев. Министърът изрази неодобрение от финансовите резултати на тотото в последните години и разгласи, че ще смени управата. Петров разгласи, че няма да подаде оставка, само че в случай че бъде уволнен, няма да апелира заповедта на Василев, тъй като това е " политическо решение ". И изрази подозрения, че новата власт има планове още веднъж да легализирани частните лотарийни игри.

" Печалбите на тотализатора за последните шест години: за 2021 общата облага ще бъде 53 милиона лв. - това е сумата от платените към Министерството на младежта и спорта средства плюс останалите средства след всички разноски - налози, заплати. За 2020 година облагата е 38,5 милиона лв.. За предходните години има осъществени счетоводни загуби. Ако върху тях насложим парите, които са върху министерството, отново се получава позитивен резултат. Ако действително погледнем нещата като финансови параметри, тотото не е на загуба, загубата е била единствено счетоводна. Никога БСТ не е генерирал толкоз пари към страната, както през 2021 година ", сподели Петров на брифинг.

" Да, тотализаторът е монополист на лотарийните игри, но законът малко ни лимитира в разпространяването, Ние можем да разпространяваме единствено в нашите тото пунктове, не можем да продаваме на каса. Ако страната има интерес, можем да вдигнем няколко пъти оборота, надлежно няколко пъти отчисленията и налозите, тъй че безусловно да можем да финансираме напълно спорта, да има напълно пари за федерациите, за зали, за физкултурни салони. Това е въпрос на политическа воля, можем да го организираме ", сподели шефът на тотализатора.  " Тотализаторът е обект на всевъзможни инспекции. Агенцията за държавна финансова ревизия, Сметната палата, ДАНС ни ревизират по Закона за ограниченията за прекъсване на пари, имаме и инспекция от Национална агенция за приходите, която тече от март предходната година. Така че тотализаторът е едно от най-проверяваните сдружения в страната ", акцентира Петров и добави, че няма визия кой ще бъде негов правоприемник.

" От актуалното управление на Министерството ни помолиха да не подаваме тъжби за прекъсване на вписването. Това е политическо решение, не може непрекъснато да се съдим. Това е толкоз изморително. Цяло лято обикалям по съдилища, тъжби, първа инстанция, втора инстанция. След като има постоянен кабинет и той не ни желае, ние ще си тръгнем ", уточни още Петров. Той съобщи, че и служебният министър Андрей Кузманов се е опитал да смени управлението на тотото, само че желанието му е било спряно със правосъдна тъжба: " Миналата година през август имаше опит от господин Кузманов, предходния министър, отново да смени борда на шефовете. Беше входирана заповед, тя е забележима в Търговския указател, с нови лица, с нов Управителен съвет, без ние да бъдем известени и предизвестени, аз персонално разбра от Търговския указател. Съответно ние обжалвахме в съда това решение, съдът спря вписването на новия директорски съвет и сега текат каузи. "

На въпрос дали новата власт има желание още веднъж легализира частните лотарии, Петров отговори: " Имам такава информация, това си е тяхно решение. Ако това се случи, тези цифри ще паднат на половина. Това нещо се говореше обществено. Сега имаме двуцифрен растеж всяка година. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР