Никак не е приятно, казва малката Бриджит Аканкваза. Черна защитна

...
Никак не е приятно, казва малката Бриджит Аканкваза. Черна защитна
Коментари Харесай

Коронавирусът скоро като грипа и варицелата? Какво показва примерът с Африка.

" Никак не е прелестно ", споделя дребната Бриджит Аканкваза. Черна защитна маска покрива съвсем цялото ѝ лице. Ученичката в учебно заведение " Света Мария " в Киватуле - едно предградие на Кампала - е смутена, че няма опция да прегърне приятелките си в първия образователен ден. Бриджит е едно от 15-те милиона деца в Уганда, които от тази седмица още веднъж ще могат да се завърнат в клас. По данни на ЮНЕСКО Уганда е последната африканска страна, която отваря още веднъж учебните заведения си след локдауна, който беше въведен още през март 2020 година.

Много деца няма да се върнат в учебно заведение?

Но след съвсем двугодишно спиране в частното начално учебно заведение не се появи съвсем нито едно дете. Собственикът на учебното заведение Джоузеф Муказа е сюрпризиран: " Когато затворихме учебното заведение, тук имаше 300 възпитаници, а през днешния ден не пристигнаха дори и 20 деца ", споделя той. Надеждата му е, че те въпреки всичко ще се появят през идващите дни. " В противоположен случай ще би трябвало да мисля за нов занаят ", споделя Муказа полу на смешка, полу на истина. Експертите допускат, че огромен брой деца в африканските страни към този момент няма да се върнат в учебно заведение: След като пандемията от ковид замрази публичния живот напролет на 2020 година, доста от тях бяха принудени да стартират работа, с цел да устоят фамилиите си, а доста девойки бяха наложително омъжени. Но след локдауна животът в Африка в този момент очевидно още веднъж стартира да тече както досега - макар пандемията.

Коронавирусът ще стане ендемия?

Строгият локдаун към този момент не е най-хубавият метод за ограничение на COVID-19, споделя Джон Нкенгасонг, шеф на здравните служби на Африканския съюз (Africa CDC). Това време, съгласно него, е към този момент отминало. Южна Африка явно дава добър образец в това отношение. Нкенгасонг хвали страната за уравновесената реакция в отговор на последната вълна от инфекции, провокирана от разновидността Омикрон.

От края на ноември 2021 Южна Африка означи внезапно повишаване на инфекциите с COVID-19 - по времето, когато на всички места в света предупреждаваха за заплахата от Омикрон. Но болесттите проотичаха по-леко от упованията, заради което държавното управление не наложи никакви фрапантни ограничавания. Преди Нова година разпоредбите даже бяха облекчени, а в това време броят на новите инфекции понижа. Според Волфганг Прайзер, вирусолог от университета в Стеленбош, по-голямата част от пълнолетните южноафриканци (между 60% и 80%) към този момент са прекарали зараза с ковид - още преди четвъртата вълна на пандемията, провокирана от Омикрон. Това, съгласно него, е основало - и то релативно бързо - един базисен имунитет, който е избавил Южна Африка от най-лошото.

Към момента изцяло имунизирани против ковид са едвам под 10% от африканското население е изцяло имунизирано. Нкенгасонг се притеснява, че предвид на бавния ритъм на имунизации, COVID-19 може да стане ендемичен за континента - в случай че Африка не успее до края на тази година да усили равнището на имунизациите до 70 или 80 %. Опасността от ендемична обстановка съзират редица учени по света. Това значи, че вирусът на процедура ще остане да участва непрекъснато, сходно на грипа или варицелата. Според Анжелик Кутзи, председателка на Южноафриканския лекарски съюз, " има огромна възможност за ендемия ". " Няма късмет да увеличим % на имунизациите в Африка до 60% или 70% през идващите няколко месеца. Това е нереалистично ", споделя тя.

" Проблематични са освен закупуването на имунизациите, само че и логистиката, човешките запаси и доста други фактори ", споделя лекарката, която е измежду откривателите на Омикрон в Южна Африка. " В Южна Африка е много затруднена доставката на ваксини. Това е обвързвано с високите външни температури и нуждата от съхранението на имунизациите при ниски температури, както и с огромните дистанции сред градовете и селските райони ".

" Ще има мощни прояви на инфекции "

Поради тези аргументи Кутзи упорства да се употребяват таблетки или назални спрейове като опция на имунизациите. Какво би означавало за хората, в случай че пандемията от ковид стане ендемична? " Ще има мощни сезонни прояви на инфекции, само че имунизациите не са единственото нещо, което оказва помощ. Роля играят също защитните маски, както и спазването на обществена отдалеченост ", споделя експертката и прибавя: " Едно е несъмнено. Само с ваксини в никакъв случай няма да излезем от тази обстановка. "

Но да се оставят нещата на произвола, също не е решение, счита вирусологът Прайзер. " Цената би била прекомерно висока - ще има огромен брой тежки за преодоляване и дълготрайни инфекции - тук приказваме в това число и за пост Коронавирус, както и за голям брой смъртни случаи. Дори хора с бустерна доза могат да се заразят с Омикрон ", споделя специалистът.

Яп Бум е районен представител за Африка на Epicenter, изследователския клон на организацията " Лекари без граници ". За камерунеца в този момент към момента не може да се планува по какъв начин ще се развие пандемията. Според него е забавен фактът, че Омикрон би могъл да измести всички останали разновидности: " Ако се стигне до такава непоклатимост и никой различен вид не надделее, ще би трябвало да се научим да живеем с вируса. Особено по-възрастните и болните хора ще би трябвало да са подготвени да се имунизират, в това число и преди пътувания “, сподели Бум пред Дойче Веле. Той не счита, че рестриктивните мерки за пътешестване ще останат в действие в дълготраен проект. „ Защото в случай че Коронавирус стане ендемичен, вирусът ще се среща на всички места и всеки ще се заразява с него постоянно, даже и да е не изключително мощно публикуван. Такъв очевидно ще бъде новият ни живот “, споделя той.

Автор: Мартина Швиковски
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР