Никъде другаде в Европа не пристигат толкова много бежанци, колкото

...
Никъде другаде в Европа не пристигат толкова много бежанци, колкото
Коментари Харесай

Гърция има причина да се огражда по море

Никъде другаде в Европа не идват толкоз доста бежанци, колкото в Гърция. Затова Атина е решила да се огради и по море: трикилометрови плаващи загради в Егейско море ще стопират мигрантите, написа " Дойче веле ".

Гърция има намерение да построи край крайбрежията си плаващи защитни загради, посредством които да възпира бежанците. Гръцкото Министерство на защитата към този момент разгласи обществен конкурс за инсталирането на такива водни бариери в Егейско море, които " при незабавна потребност " да се употребяват за секване на пътя на бежанците, идващи по море от прилежаща Турция. По-конкретно става дума за бариери или мрежи с дължина към три километра, които ще бъдат конфигурирани от гръцката войска.

На първо място в Европа по брой на пристигналите бежанци

На първо време се възнамерява единствено начален опит с тези системи, изясни министърът на защитата Никос Панайотопулос. " Искаме да преценим дали такава система може да действа и къде вероятно да я използваме ", сподели министърът пред телевизия " Скай ".

Според управляващите преградните системи ще се издигат на половин метър над водата и ще бъдат оборудвани с мигащи светлини. Цената на целия план възлиза на половин милион евро, гласи информацията в оповестения конкурс. Повече детайлности към този момент не са известни.

За да се оправи с миграцията от Турция, през идните месеци гръцкото държавно управление има намерение да назначи и още 1200 гранични служители на реда. Вече е разгласен конкурс за първите 400 места, оповестява информационната организация ANA-MPA, базирайки се на Министерството за гражданска отбрана. В същата информация се споделя още, че въпросните 400 гранични служители на реда ще патрулират край река Марица (Еврос), по чието течение минава границата с Турция. Според държавното радио до няколко седмици ще бъде разгласен конкурс и за останалите 800 места за спомагателни гранични патрули по островите в източно Егейско море.

Миналата година Гърция беше преди всичко в Европа по брой на пристигналите бежанци. По данни на Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации през 2019 година числеността на мигрантите, влезнали от Турция в Гърция, доста се е нараснала. През 2018 техният брой е бил към 50 500, а предходната година се е нараснал до близо 75 хиляди души.

" Нечовешки условия "

В претъпканите бежански лагери на гръцките острови в Егейско море сега живеят повече от 40 хиляди души. А потенциалът им е единствено за 6200 души. През миналите месеци редица филантропични организации насочиха остри рецензии поради " нечовешките условия " в тези лагери.

Междувременно гръцкото държавно управление вкара по-строги условия за приемане на политическо леговище или право на престой в страната. Сега кабинетът на премиера Мицотакис желае да форсира и процедурата за връщане на хора, които " нямат потребност от интернационална протекция " или пък са получили отвод за политическо леговище.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР