Нигерският президент Мохамед Базум, който бе блокиран в президентския дворец

...
Нигерският президент Мохамед Базум, който бе блокиран в президентския дворец
Коментари Харесай

Президентът на Нигер: Още съм на власт

Нигерският президент Мохамед Базум, който бе блокиран в президентския замък в Ниамей от разбунтували се военни, и външният му министър Хасуми Масуду заявиха, че Базум и държавното управление му към момента са на власт, съобщи Франс прес.

Франс прес прецизира, че Базум и Масуду са създали две обособени изказвания по този въпрос.

" Това, което постигнахме с огромна битка, ще бъде съхранено. Всички хора, които са привързани към демокрацията и свободата, ще го пазят ", се споделя в изказване на президента Базум в " Туитър ", оповестено към 05:00 ч. по Гринуич. Изявлението бе оповестено броени часове откакто военни обявиха по националната телевизия, че смъкват от власт президента, който бе демократично определен през 2021 година

" Ние сме законните и законните управляващи ", сподели пред телевизия " Франс 24 " външният министър Хасуми Масуду.

" Законната и законната власт се упражнява от определения президент на Нигер Мохамед Базум ", сподели още Масуду, като посочи, че Базум е " в положително здраве ".

" Направен бе опит за държавен прелом ", само че " не цялата войска взе участие ", посочи външният министър.

Нигер става третата страна в Сахел, след Мали и Буркина Фасо, от 2020 година насам, в която се прави държавен прелом. Нигер е един от последните съдружници на Запада в Сахел - район, в който работят джихадистки формирования. След превратите в Мали и Буркина Фасо да вземем за пример двете страни се ориентираха към съдействие с други сътрудници, измежду които Русия, отбелязва Франс прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР