Ние вече свикнахме с новините за безпилотните автомобили – те

...
Ние вече свикнахме с новините за безпилотните автомобили – те
Коментари Харесай

Да започнем с чайките: някои от проблемите пред роботизираните автомобили

Ние към този момент свикнахме с новините за безпилотните коли – те се създават от Гугъл, Tesla, Volvo и даже от Apple. Никой не се съмнява, че бъдещето е точно пред този тип превоз. Така да вземем за пример, съгласно данните на Националния център за статистики и разбори на Съединени американски щати, в 94% от ПТП с летален излаз се дължат на човешка неточност и безпилотните коли могат доста да понижат това число. Към сегашен ден към този момент са подготвени и тествани редица функционалности, автоматизиращи шофирането. Като образец се показва автоматизираното подаване на сигнал при престрояване. Тази опция е вградена в доста от актуалните коли и съгласно статистиките на IHSS, тя понижава произшествията с летален излаз с немалките 86%.
 роботизираните коли
Разбира се, тези коли ще създадат пътуването доста по-удобно и по-бързо. При тапите роботизираните коли могат да тръгнат по едно и също време при зелен сигнал на светофара, а не на талази, както става когато карат хора, които нямат обща връзка между тях.

Но уви, към момента сме прекомерно надалеч от основаването на напълно безпилотни коли, макар че маркетингът твърди противоположното. Естествено, новите технологии оказват помощ на водачите. Tesla да вземем за пример, предлага електрически автомобили, които могат да следват пътната лента, да се движат в колона и да съблюдават разпоредбите за придвижването по пътищата. Но е значимо да се означи, че нито един от актуалните коли не може да се придвижва напълно независимо. „Серийно създаваният самостоятелен автомобил, който когато и да е на денонощието може да тръгне накъдето и да било, към момента не се предлага от нито един дилър“ – сподели Дейвид Зуби, основен теоретичен помощник в института за обезпечаване на придвижването по пътищата (IHSS).

IHSS направи подробни проби на пет безпилотни автомобила на водещи марки. При тестванията нито един не катастрофира, само че всичките са пропуснали немалка част от пътните значи и най-малко един път са пресичали непрекъсната линия:



Наистина би трябвало да се радваме, че машинното образование еволюционира. Дори сега Uber и Waymo на Alphabet качват пасажери в своите безпилотни коли (разбира се с водачи за по-голяма безопасност) в Питсбърг, Пенсилвания и във Финикс, Аризона. Очакванията са първите напълно независими коли да се появят в домовете за остарели хора, в кампусите и други елементарно контролируеми среди, където компютрите могат да наблюдават цялата конюнктура и да карат по тъкмо избрани направления.

С какви тъкмо проблеми се сблъскват актуалните роботизирани коли? Капките дъжд, ограничаващите ленти и даже чайките са съществено предизвикателство пред автомобилните системи с надълбоко машинно образование.
Променените пътни знаци


Група експерти нанесе графити и сложи разнообразни лепенки върху пътните знаци, с цел да ревизират, дали компютърът на самостоятелния автомобил ще се обърка. Едновременно с това, за индивида не би трябвало да са проблем тези леки промени на пътните знаци. Оказа се, че даже и дребните спомагателни детайли, нанесени върху пътните знаци, объркват ИИ логаритмите на автопилотите. Две трети от тестваните самостоятелни коли се объркват, в случай че да вземем за пример лепенката е отвън думата STOP. А в случай че има лепенка върху която и да е писмен знак от STOP-а, която единствено отчасти покрива някоя от буквите, объркването е 100%.
Снежинките
Пречи ли ви дъжда да шофирате, когато вали сняг или дъжд? Пречи несъмнено, само че не чак толкоз, че да се откажем от автомобила при дъжд и сняг. Но за безпилотния превоз преваляванията стават неизпълним проблем, тъй като снежинките и капките изкривяват информацията от датчиците. Почти постоянно в сходни условия изкуственият разсъдък стартира да вижда трудности на всички места към транспортното средство.

ИИ логаритмите работят доста по-добре при потреблението на лазери. С тяхна помощ може да бъде основана 3D карта на околната среда с висока резолюция. Изкуственият разсъдък благодарение на лидарите може да разграничава водата и твърдите предмети. Но зимата е един от най-големите проблеми за безпилотните коли. И още, снегът и ледът не се разпознават добре от робомобилите и те не могат вярно да обмислен спирачния път. А това води до повреди и произшествия.
Чайките


Птиците могат да объркат компютрите. Компанията NuTonomy се наложи да препрограмира своите самостоятелни коли в Бостън, с цел да могат да се движат и да подплашват упоритите чайки. Bloomberg наскоро заяви, че с цел да се оправи с локалната порода локални индиферентни чайки, които не обръщат никакво внимание на тихите електрически автомобили NuTonomy, се е наложило да програмират компютрите да се движат напълно постепенно напред, с цел да изплашат най-малко малко упоритите чайки.
Пяната
Изследователи от университета в Южна Каролина дезориентираха Tesla S, като я напръскаха с поглъщаща звука пяна. Ултразвуковите датчици на електрическия автомобил незабавно блокираха и той спря да разпознава близките обекти. И още по зле: благодарение на миникомпютър Arduino с цена $40 и ултразвуков датчик, включен в режим на лъчение е допустимо да бъде излъган електрическият автомобил на Tesla. По този метод ултразвуковите датчици се объркват и автомобилът стопира да реагира на трудностите отблизо разстояние. Не може да паркира, не разпознава даже и немалките обекти и така нататък
Не може да се разчита на другите коли
Безпилотните коли постоянно се ориентират благодарение на другите коли. Това е обикновено при високите скорости на автомагистралите, само че може да докара до напълно непредвиден завой, когато предният автомобил завие. Автопилотите постоянно се объркват точно по този метод – акцентира IHSS.
Хълмовете
При тестванията на самостоятелни коли в хълмовете на Централна Вирджиния изпитателите видяха, че автопилотите даже и от най-ново потомство се объркват и губят пътната маркировка. След това стартират непрестанно да завиват наляво и надясно, с цел да я открият. В равнинна околност същите самостоятелни коли се движат обикновено.
Мостовете и тунелите


Според Electronic Component News, мостовете са черната кутия за самостоятелните коли. Алгоритмите се объркват, тъй като преди и с навлизането в моста огромна част от датчиците стопира да получава информация и да работи.
Кенгуру


Когато Volvo стартира тестванията на своите робомобили в Австралия се сблъска с много занимателен проблем. Сензорите на тези коли са настроени да разпознават типичните за Швеция елени. Но при появяването на кенгуру ИИ тотално се обърква. Подскачащите животни объркват логаритмите, които смятат, че когато кенгуруто е във въздуха, се намира надалеч, а когато е на земята, е напълно близо. Когато кенгуруто е подскочило, наподобява по напълно различен метод, в сравнение с когато се движи по земята и компютрите се объркват.
Сенките на дърветата
При тестванията Tesla Model 3 почнала да задейства прекомерно постоянно спирачките. На пръв взор, без никакви аргументи спирачките са леко задействани 12 пъти при маршрут от 250 километра. Анализите демонстрираха, че седем от тях са направени навръх местата, където дърветата хвърлят сянка. Причината за останалите са насрещните коли и далечните коли, пресичащи шосето. Автопилотът гладко и леко е задействал спирачките. Но при интензивно придвижване това е причина за ПТП. Нещо повече, когато лидерът забележи, че неговият автомобил безредно стопира, може и да изгуби контрола.



Виждаме, че при самостоятелните коли има много проблеми за решение. Досега се считаше, че е задоволително автопилотът да бъде квалифициран благодарение на видеоклипове, показващи шофирането на човек. Но в този момент стана ясно, че напълно обучаването на автопилота напълно не е елементарно. При пораждане на непредвидена обстановка, системата съвсем постоянно се обърква. Но напредъкът в тази област е сериозен и в най-близко бъдеще можем да чакаме първите в действителност безпилотни коли.

Източник: All the things that still baffle self-driving cars, starting with seagulls
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР