Ние транспонираме част от газовата директива, която се опитва да

...
Ние транспонираме част от газовата директива, която се опитва да
Коментари Харесай

Валентин Николов: Нов блок в Козлодуй е по-перспективен от АЕЦ в Белене

Ние транспонираме част от газовата инструкция, която се пробва да отбрани страните членки, които транспортират газови потоци отвън Европейския съюз - към трети страни, и въпреки това Европейски Съюз да може да следи договарянията, които страните членки - като България, които са гранични, водейки договаряния да не обиден ползите на други страни на Европейски Съюз, по този начин и да не нарушат съответните правила, които са залегнали в Европейски Съюз и в директивата, която транспонираме.

Това сподели в " Още от деня " на Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ и ръководител на Енергийната комисия Валентин Николов като коментар на признатите през днешния ден на второ четене промени в Енергийния закон.

Той изясни, че измененията не касаят единствено " Турски поток ", само че и " Северен поток-2 " и така нататък

" Слагайки тази част от директивата, ние желаеме да задължим държавното управление да извести към този момент Европейска комисия за завършения план, който е част от нашата мрежа, и по този начин Европейската комисия да знае, че съществува подобен водопровод, който ще транспортира от трета страна газ през България. Европейската комисия ще бъде тип съдия и когато има потребност ще се намесва по отношение на тези взаимоотношения, с цел да може да отбрани правото в Европейския съюз ", означи Николов.

Председателят на Енергийната комисия съобщи, че по " Балкански поток " тече газ, само че не в цялостния потенциал, тъй като към момента не са изцяло подготвени компресорните станции, както и измервателната и компресорната станция в Сърбия, " само че към този момент всичко е в график и ние чакаме този 20-годишен интервал, когато " Булгартрансгаз " би трябвало да получи 9 милиарда от преноса на газ през България ", уточни той.

Николов сподели, че сега по " Балкански поток " тече газ, който " Газпром износ " доставя, другата част от потенциала е заета от швейцарска компания.

С признатите през днешния ден промени се преформулират всички услуги, които систематичният оператор би трябвало да има, " с цел да може да подсигурява сигурността на системата - това е така наречен " топъл запас ", първичната услуга на системата, вторично ръчно, вторично автоматизирано. По този метод посредством търгове, които систематичният оператор ще прави, той ще получава тези услуги от разнообразни източници в целия Европейски Съюз ", разяснява Николов.

Той изясни, че " топъл запас " значи следното:

" Ако една въглищна централа е спечелила търга за топъл запас, то сега тя работи, продава си електрическата сила на борсата, само че не е на цялостния си потенциал. Участвала е през систематичния оператор за услугата " топъл запас " и при нужда ще вдигне мощността и ще покрие потребностите при дефицит ".

Николов увери, че тези промени ще могат да обезпечат по-бързо включване при дефицит и няма да допусне срив. Със сигурност топлият запас няма да коства на България по-скъпо.

През 2025 година няма да стопираме въглищните централи, а ще спрем държавната помощ към тях, посочи той.

Валентин Николов сподели, че " в този законопроект се задължават ЕРП-тата във фактурата да дават товаровия профил на всеки един от потребителите. Когато този профил е разполагаем - в КЕВР сега с предишно обвързване от Закона за енергетиката към този момент е направена платформа, в която има предложения. Със своя товаров профил, потребителят ще знае каква цена всеки може да му даде и когато излезе на свободния пазар, той ще има свободата да си избере снабдител на сила и с едно кликване да подписа контракт с него. Това ще стане факт след влизането на закона в действие ".

По мотив вчерашното решение на кабинета да се употребява наличното съоръжение на АЕЦ " Белена " за въвеждане на нова мощ на площадка на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов акцентира, че това е прекосяване на идващ стадий. " Има големи компании, които могат да намерят финансиране за 7-ми блок и да създадат план с последните писъци в нуклеарната енергетика ".

Що се отнася до " Белене " и АЕЦ " Козлодуй " - " сега имаме два конкурентни плана. Ако единият план покаже, че има вложител, потвърди, че има възвращаемост, то този план ще тръгне. Но аз съм сигурен, че 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " е доста по-перспективен и върви по стъпките, които са написани по Европейската комисия ", безапелационен беше Николов.

" АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ще може да разпределя акциите. Трябва да се структурира собствеността и финансирането, тъй че Министерството на енергетиката може да прави тази стъпка. /Министерство на енергетиката е принципал на АЕЦ " Козлодуй " /. " Вече имаме оферти, които Министерски съвет може да разиска по отношение на това систематизиране на акциите и финансирането и аз съм сигурен, че това е доста перспективно като избор ", акцентира Николов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР