Ние ще построим храма на Светите Архангели, защото това е

...
Ние ще построим храма на Светите Архангели, защото това е
Коментари Харесай

Митрополит Николай с остри думи срещу рушителите

Ние ще построим храма на Светите Архангели, тъй като това е идея, която е по-голяма от нас. Ще възстановим античната черква на Светите Михаил и Гавриил, на най-личното място в града. Да, това е знак!  С тези думи пловдивският митрополит Николай постави главния камък за построяването на храм „ Св. Архангели “  при новата постройка на Пловдивската света митрополия.



Камбанен звън възвести градежа на новия параклис. Малко преди 10 часа всички църковни камбани забиха за 15 минути. Основният камък за построяването на храма бе подложен персонално от митрополит Николай, а до Джамбаз тепе той бе донесен от кмета Здравко Димитров.

Подписка в поддръжка на параклиса, който ще се построява, бе пусната измежду духовниците на пловдивска епархия. „ Едва ли нашите прародители са предполагали, че някой ще е срещу построяването на храм ", означи митрополит Николай и акцентира, че на градежа се пречи не от общината или от страната. " Искам да се знае, че божието ще бъде обещано богу ", безапелационен беше владиката.



Датата за начало на построяването, 1 септември, не е инцидентна – с нея се слага началото на Църковната нова година. Параклисът се строи на  мястото на бившето гръцко учебно заведение на върха на Джамбаз тепе. Изборът на името му, „ Св. Архангели “, не е бил сложен. Причината е, че в подножието на храма допреди 100 години е имало различен, отдаден на светите Архангели, само че е бил опустошен.

Преди да се стигне до символичното начало на градежа се организира молитвено литийно шествие от митрополския храм „ Св. Марина “. То беше предвождано от  празничната икона на св. Архангели от иконостаса на опустошения древен храм „ Св. Архангели “. Литийното шествие мина през основната улица  “Княз Александър І Батенберг “ по ул. „ Съборна “ и доближи до ул. „ Княз Церетелев “ № 27.

Пловдив ще получи  седалището на епархийския си църковен живот, а над града още веднъж ще бдят Светите Архангели, за безконечна Божия популярност и за спасението на нашите души, както и на душите на тези, които са били преди нас и на тези, които ще дойдат след нас, сподели в словото си Негово високопреосвещенство митрополит Николай. И добави: „ Тук, няколко метра по-надолу, е имало античен православен храм, отдаден на Светите Архангели. Но този храм е бил опустошен. Това е огромен грях и този грях трябваше да бъде поправен. Винаги сме знаели, че този грях рано или късно би трябвало да бъде поправен, само че не сме и предполагали, че това може да стане по толкоз хубав и заслужен метод. ”

Искаме критиците ни да ни покажат те какво могат да построят? Какво могат да разрушат – знаем. Разрушиха морала на народа ни и нашата страна. Продадоха всичко, което можеше да се продаде! Но, Църквата, популярност Богу, няма да могат да разрушат, сподели още митрополит Николай.

Ето цялостното слово на митрополит Николай:

Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай

при полагането на главния камък за построяването на храм „ Св. Архангели “  при новата постройка на Пловдивската света митрополия

Обични в Господа братя и сестри,

 Тази постройка, зад нас е издигната преди 240 години, за учебно заведение на децата на православните християни в Пловдив. Под управлението на първия си началник, йеромонах Антим, това учебно заведение се трансформира в първокачествен нравствен и образован център на православната черква. Казвам, на православната черква, тъй като в онази ера точно и само православната черква е основала, развила и поддържала образователното дело по тези земи. В най-тежките и тъмни години на робството православните наши съграждани са построили най-внушителното здание, на най-видимата точка в града, с цел да покажат несломимостта на православния дух и непреклонността на нашата религия. Тази постройка е замислена да бъде знак и е знак.

Преминала през доста премеждия, отчуждавана, национализирана, разрушавана, още веднъж построявана, тя откри прикритие в лоното на православната черква. В един миг Бог е промислил, че тя би трябвало да бъде поверена на пловдивската епархийска черква, евентуално тъй като тук в най-висока степен ще бъде непокътната и развита концепцията, вложена в тази постройка. Създадена, с цел да бъде знак, след толкоз години тази постройка още веднъж ще бъде знак за православните християни в града. Видимо доказателство, че това, което е обречено да служи на Бог, е Божие. Може да минат стотици години, само че постоянно идва миг, в който Истината спечелва и нещата си идват по местата. Важното е да имаме религия. Бог вижда и в случай че молитвите ни са откровени, в случай че желанията ни са откровени, той постоянно ще ни укрепи във вярата, като ни даде знак. Това, че точно тази постройка към този момент принадлежи на църквата, е подобен знак.

Понеже Бог даде знак, че е милосърден към нас и, че оказва помощ на Своята черква, то ние, смирените Божии чиновници сме длъжни незабавно да отвърнем със знак, че сме разбрали това и, да помогнем да се възвърне това, което е било Божие, само че краткотрайно е било изгубено.

Тук, няколко метра по-надолу, е имало античен православен храм, отдаден на Светите Архангели. Но този храм е бил опустошен. Това е огромен грях и този грях трябваше да бъде поправен. Винаги сме знаели, че този грях рано или късно би трябвало да бъде поправен, само че не сме и предполагали, че това може да стане по толкоз хубав и заслужен метод. По волята на донора на постройката господин Георги Гергов, в нейния двор е отредено място за дребен храм. Той ще бъде построен и ще бъде наименуван на името на Светите Архангели. Духовното средище ще получи своя нравствен център. По-голяма Божия благосклонност, по-голяма Божия берекет над нашата черква и над нашия Богоспасаем град аз не мога да си показва. С полагането и освещаването през днешния ден на главния камък на новия-стар храм се затваря един кръг.

Пловдив ще получи  седалището на епархийския си църковен живот, а над града още веднъж ще бдят Светите Архангели, за безконечна Божия популярност и за спасението на нашите души, както и на душите на тези, които са били преди нас и на тези, които ще дойдат след нас.

Някой попита тези дни: „ Има ли потребност Пловдив от още един храм? Ама за какво в този момент би трябвало да се строи тази черква, не са ли ни задоволително тези, които имаме? Защо властта оказва помощ да се строи черква? Кому е нужна тя ”

По време на робството, когато са построени всички храмове в Стария град на Пловдив, градът е бил 10 пъти по-малък от в този момент. Защо, съгласно вас, в онази ера и в оня 10 пъти по-малък град хора като Вълко Чалъков, Салчо Чомаков, Константин Моравенов, Захари Зограф, Станислав Доспевски и другите ктитори, строители и зографи са вдигали неуморно черква след черква? Защо нашите прародители са издигали здания, внушителни като тази зад нас? Защото са знаели, че това са знаци на вярата! Защото те, градейки, са изграждали духа на бъдещата нация, който в основата си е християнски и православен! Нашите прародители не просто не са се отказвали от вярата си, а в противен случай, издигали са я като знаме. И са били уважавани за това, в това число от друговерската власт. Чувате ли, друговерската власт не е пречила да се строят православни храмове в Пловдив! Днес българи питат българската власт за какво тя оказва помощ на църквата. Може би желаят българската власт да пречи на българската черква? Или желаят българската власт да се опасява да оказва помощ на църквата си? Това доживяхме! Българи да подлагат на критика българи, че оказват помощ на българската православна черква!

Нашите прародители надали са можели да си показват и за момент, че в техния Пловдив ще има хора, които ще пречат да се строи храм и ще ругаят православната черква с вярата да изкарат някой спомагателен лев от спонсорите си. Впрочем, аз нямам доверие, че спонсорите им изискват това от тях, по-скоро нашите си фантазират, че като поругават вярата на дедите си, ще им се харесат. Ако тези, които желаят да пречат да се построи черква, правеха това по свое вътрешно разбиране, тъй като откровено ненавиждат православието и ненавиждат църквата и го правеха безплатно, то те щяха да заслужат най-малко нашето внимание. Но, тъй като знам, че го вършат за пари, не заслужават нищо повече от нашето пренебрежение.

На този строеж, братя и сестри, ще се пречи. Вече се пречи. Не от страната и не от общината – те оказват помощ. А от лица, които преследват една тъкмо избрана цел. Такива лица ще вкарат страната и общината във всички вероятни правосъдни процедури, с цел да ги плашат. За да ги блокират. Тяхната цел е да се пречи на църквата, по всякакъв начин и по всевъзможен начин! Искам занапред да е ясно, че Божието ще бъде отдадено Богу. Ние ще построим храма на Светите Архангели, тъй като това е идея, която е по-голяма от нас. Ще възстановим античната черква на Светите Михаил и Гавриил, на най-личното място в града. Да, това е знак!

Това е знак, че Пловдив е бил, е и ще бъде православна твърдина, до края на времената. И няма мощ, която да ни попречи да сложим този знак. Нека това се знае от всички всемирски управляващи, сегашни и бъдещи, както и от нашите критици и техните спонсори. Ние ще строим живи храмове, на живия Бог! Искаме критиците ни да ни покажат те какво могат да построят? Какво могат да разрушат – знаем. Разрушиха морала на народа ни и нашата страна. Продадоха всичко, което можеше да се продаде! Но, Църквата, популярност Богу, няма да могат да разрушат. Тя не е от този свят и по тази причина ще пребъде и ще е избавителният транспортен съд за българите.

Похвалвам още един път господин Георги Гергов за това, че самичък и по своя воля отдава Божието Богу. Благодаря на господин кмета Здравко Димитров, който даде обет, че персонално ще изнесе до горе главния камък и удържа на думата си. Благодаря на министъра на културата господин Боил Банов, с изключение на за разрешението тук да има храм, само че и за всички други негови заслуги за православната черква в България, поради които го благославяме. Тези хора, всички вие, които сте тук и другите стотици, които ще дойдат, с цел да оказват помощ на градежа, са застанали от дясната страна. Тези които ще пречат – да идват, да застават от лявата страна и да си споделят имената. Ако не ги е позор. Колкото до въпроса: кому е нужна тази черква ще отговорим – нужна е на всички нас, както са ни нужни всички църкви, които сме построили и които ще построим.

Бог да благослови делото, което започваме не в свое, а в Неговото име.           

Поздравявам всички ви с началото на Новата църковната година.

Призовавам Божието благословение над всички вас и над всички поданици на Богоспасаемия град Пловдив.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР