Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя ...

Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя

Васил Велев: Проспахме момента за мерки в подкрепа на бизнеса

Ние от година настояваме да има мярка, която да поддържа непрекъснатите разноски на фирмите при внезапен спад на продажбите. Това разяснява в пред Българска национална телевизия Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ.

Ние сме в такова състояние, защото бизнесите не са изцяло затворени, само че са с ограничаване в активността, в това време непрекъснатите разноски си вървят, изясни той.

" Вместо през лятото да се създаде такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да вършат такива разработки, и в този момент стигаме до тази обстановка, че редица браншове са изправени пред затваряне и фалити. "

Домакинствата все по-осезаемо изпадат в една галопираща дупка с покачването на стойностите, разяснява Пламен Димитров, държавен глава на КНСБ. Той уточни като образец драстичното нарастване в стойностите на съществени питателни артикули като олиото.

" Трябва да се компенсират приходите с най-малко същия ритъм, който сме имали досега. Даваме си сметка, че това няма да е просто за компаниите и тъкмо за това сме съгласни с бизнеса, че би трябвало да бъде компенсиран от страната, изясни ръководителят на КНСБ. "

Нека да е ясно, че ние поддържаме зелените документи, акцентира Васил Велев.

" Това е по-добрата опция пред цялостното затваряне. Ние молим към работодателите да насърчат имунизирането ", добави той.

Тестовете за работещите макар че би трябвало да бъдат безвъзмездни, тогава ще бъдат равнопоставени тези варианти - имунизация, преболедуване или проби, добави от своя страна Димитров.

Източник: banker.bg