Ние много настъпателно атакувахме групите, които се занимават с покупко-продажба

...
Ние много настъпателно атакувахме групите, които се занимават с покупко-продажба
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Българинът продава гласа си за хляб, леща, дърва

Ние доста настъпателно атакувахме групите, които се занимават с покупко-продажба на гласове. Това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков на конференция , отдадена на предварителните парламентарни избори на 11 юли.

На равнище органи на Министерство на вътрешните работи и прокуратура Рашков не вижда съществени проблеми по следствието на изборната престъпност. На някои доста му се желае да посочи мотив, че работата сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата не върви обикновено. Напротив - върви си обикновено, увери вътрешният министър.



Струва ми се, че в нашата страна от дълги години се е утвърдила практиката да се купуват и продават гласове на български жители, когато пристигна време за избори . Поради бездействието на способени държавни органи тази активност е упражнявана умерено и безпроблемно, акцентира Рашков.

Рашков е сюрпризиран от броя лица, които се занимават с незаконната активност по пазаруване на гласове . Като образци той уточни Хасковска, Бургаска, Пловдивска област и Твърдица. " Тези купувачи на гласове си служат с разнообразни подходи, когато желаят да ангажират огромни групи хора да гласоподават за една или друга партия. " На Рашков му станало ясно, че на тези български жители са давани самун, дърва, брашно, леща и други сходни, както и пари - 30-40-50 и " малко повече лв. ".
 В Руен проверяват предложение на купони за самун против платен избор
В Руен проверяват предложение на купони за самун против платен избор

Има арестуван

Според него няма подозрение, че на такива неща може да се съгласи безпаричен човек, за който толкоз пари и хранителни артикули са полезност, която може да го стимулира да гласоподава за избрана партия.

Ако можем да кажем, че политиката у нас си слага за цел да се оправи с бедността, да увеличи стандартът на живот у нас или не си слага такива цели, в случай че не можем да отговорим на този въпрос, то бедността е средство за реализиране на политически цели в предизборното съревнование, означи силовият министър.

Партиите желаят ли Министерство на вътрешните работи да се бори с престъпността или желае Министерство на вътрешните работи да не се бори с престъпността, запита Рашков . 10 години органите на Министерство на вътрешните работи са бездействали по този тип престъпност и са изпълнявали политически поръчки, посочи министърът.
 Образувани са 166 преписки свързани с нарушавания на изборния развой
Образувани са 166 преписки свързани с нарушавания на изборния развой

Разследват се 15 изборни нарушавания

Хората не са виждали смисъл да сезират органите на Министерство на вътрешните работи и това е една от аргументите за предходната година да има 1 000 сигнала, а за броени седмици има шесткратно нарастване на сигналите за изборни закононарушения .

Министерство на вътрешните работи има десеткратно нарастване на досъдебните производства против причинителите на такива закононарушения . Ние сме в края на предизборния интервал и в последните дни на профилираната полицейски интервенция, стартирала в ранното юлско лято. Специализираната полицейска интервенция записва много позитивни резултати, с които Министерство на вътрешните работи желае да запознае обществеността. " Ето по какъв начин се бие съперникът, ето по какъв метод ", посочи Бойко Рашков.

В последните 2 месеца службите на администрацията на Министерство на вътрешните работи работят доста интензивно спрямо интервала до 4 април. Тези старания дали ярки резултати.
 Бойко Рашков и Министерство на вътрешните работи се активизират против пазаруването на гласове Обновена
Бойко Рашков и Министерство на вътрешните работи се активизират против пазаруването на гласове

Вътрешният министър отхвърля да одобри тази " уродлива " политическа процедура

Защо в този момент има шесткратно нарастване на броя на формираните досъдебни произвеждане спрямо интервала до 4 април, запита Бойко Рашков. Той добави, че образуването на досъдебни производства е пълномощие на прокуратурата. Тогава, когато се приказва за структурата на Министерство на вътрешните работи и е било ръководено от представители на ГЕРБ, няма пояснение за какво прокуратурата не го е правила. Не можем да отречем, че до 4 април има към 1000 подадени сигнала за изборни закононарушения, като броени на едната ръка случаи има формирани наказателни досъдебни производства, уточни министърът.
 Бившият Министерство на вътрешните работи министър: Отстраняването на главсека е нелегално
Бившият Министерство на вътрешните работи министър: Отстраняването на главсека е нелегално

" Има граници, които не трябва да бъдат преминавани - даже желанието за реваншизъм да е неудържимо "

По една или друга причина предходното управление на Министерство на вътрешните работи не е полагало старания за противопоставяне на престъпността , обвързвана с политическите права на жителите. И двамата последни министъра на вътрешните работи сега са претенденти още веднъж за народни представители от листите на ГЕРБ. Те в никакъв случай няма да разпоредят и да насочат дейностите на службите на Министерство на вътрешните работи в откриване на изборни закононарушения, когато са свързани с ГЕРБ, уверен е Рашков.

Служебното държавно управление е за два месеца, само че различен е въпросът какъв брой време след изборите ще съществува, регистрира Рашков. Има време, в което служебният кабинет ще извършва функционалностите си до назначение на друго държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР