Ние живеем в много интересни времена. Изглежда, че най-сетне великите

...
Ние живеем в много интересни времена. Изглежда, че най-сетне великите
Коментари Харесай

Фантастични предсказания, станали реалност

Ние живеем в доста забавни времена. Изглежда, че най-накрая великите предсказания на авторите-фантасти стартират да се сбъдват.

Трите значими към този момент сбъднати предсказания, са следните – сътвориха неестествен живот, изстреляха сполучливо първата слънчева платноходка, сътвориха първата галактическа конструкция, която в действителност прилича галактически транспортен съд от научнофантастичните филми!

Научих за това събитие от жълтата преса. Естествено, изначало не повярвах. Затова взех решение да ревизира дали в действителност има научна обява в реномирано научно списание. И … изненада! Има – и то в “Сайънс ”! Наистина академик е основал неестествен живот!

Натиснете тук, с цел да разгледате публикацията в “Сайънс ”.

В продължение на 15 години ученият Крег Вентър преследва една фантазия – да сътвори неестествен геном от “нулата ” (както обичаме да се показваме в ежедневието). Най-накрая Вентър съумява да реализира тази своя фантазия. В най-новия брой на списание “Сайънс ” той разказва стъпките, по които е съумял да синтезира повсеместен геном на бактерия. Създаването на изкуствения геном е коствало на учения цели $40 милиона $ и дълготраен труд.

Но лишава още дълго време работа, преди да успее да вгради изкуствения геном в “изпразнена ” клетка, без генетична информация. Най-накрая обаче чудото се случва! Клетката с изкуствения геном стартира да се дели и да се възпроизвежда!

Разбира се, това достижение ще подбуди доста разногласия в обществото. Вероятно доста хора към този момент се питат – в действителност ли към този момент живеем в епохата на доктор Франкенщайн и в действителност ли към този момент сме прекрачили границата на всички етични и морални правила? Разбира се, никой не може да даде гаранция, че новата технология няма да се употребява за произвеждане на биологични оръжия, вместо да вземем за пример, да се употребява за основаване за синтетични кафези, които създават биогорива.

Тези хора, които се опасяват, могат само да се успокояват, че технологията по основаване на неестествен геном е доста трудоемка и към момента сме надалеч от момента, когато ще стартираме да произвеждаме синтетични бактерии в огромно количество.

 Ikaros small

Космическият транспортен съд на Япония “Икарос ”. Credit: JAXA

За децата, които са израснали с научна фантастика, тази концепция не е по никакъв начин нова. През 1964 година писателят Артър Кларк разгласява къс роман с име “Слънчев вятър ”. Днес концепцията за слънчевите платноходки към този момент мина от фантастиката в действителността. Преди броени дни Япония сполучливо изстреля първата си слънчева платноходка, която би трябвало да пътува до Венера. Платноходката с име “Икарос ” е в чудесно положение и всички системи на борда работят обикновено. Поне засега…

 

 

 Fact vs fiction

Реалното и фантастичното – изумителна аналогия. На горната фотография – астронавт от последната задача на совалката “Атлантис ” работи в модула “Купола ” на “Международната галактическа станция ”. На долната фотография – корабът “Дискавъри 1 ” от кино лентата “2001: Космическа авантюра ” на Артър Кларк. Photo Credits: NASA; MGM

И не на последно място – “Международната галактическа станция ” към този момент наподобява на “Дискавъри 1 ” от романите и филмите на сър Артър Кларк! Поне отвътре…

На забележителната аналогия се е натъкнал Кийт Коуинг от НАСАУоч.

Разбира се, към момента нямаме бази на Луната и полети до Марс и светът на Кларк е минала в различна Вселена още преди 10 години, само че кой знае… може би през околните години ще бъдем сюрпризирани прелестно!

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР