Ние имаме една уникална ситуация в момента – и в

...
Ние имаме една уникална ситуация в момента – и в
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Недостигът на работна ръка увеличава заплатите и те компенсират инфлацията


„ Ние имаме една неповторима обстановка сега – и в България, и в Европа, на дефицит на работна мощ. И въпреки и бавничко, работните заплати се усилват и те дават отговор на промените на инфлацията. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Любомир Дацов, запитан за това по какъв начин актуалната обстановка се отразява на парите на страната, на бизнеса и на хората.

„ В някои сфери работните заплати даже изпреварват инфлацията, в други са по-назад, само че статистическите данни демонстрират, че съвсем на всички места по някакъв метод работната заплата се трансформира доста и „ изяждането “ на приходите от инфлацията не е чак толкоз огромно. Поради елементарния факт, че в Европа няма хора. Няма и в България и това е една от аргументите ужасно доста да се търси работна ръка, даже и в тази обстановка. Тъй като стопанската система е инерционна система, тя продължава да напредва. Никъде в Европа към момента няма негативен напредък, както се допуска, че може да има стагфлация, към момента данните са окуражителни “, разясни Дацов.

 
В такава обстановка нормално има губещи и печелещи. Като че ли страната е печеливша, най-малко до момента, защото инфлацията вкарва в бюджета много повече доходи, в сравнение с беше планувано. От друга страна, колкото и да се гласоподават разнообразни обезщетения – за бизнеса, за популацията, всичко това нещо е с изоставащ ритъм (с изключение може би на пенсиите). А пък заплатите са закрепени – такива, каквито бяха признати със Закона за държавния бюджет.
„ Инфлацията, въпреки и висока, не е такава, която да има разрушителна мощ върху стопанската система и върху самите хора. Тя към този момент е на границата, с тези близо 18-20%, към които ще се приближи скоро, само че към момента е в границите на това нещо, което може да бъде контролируемо “, посочи финансистът.

„ Аз не считам, че войната в Украйна докара до инфлацията. Наложените ограничавания върху Русия доведоха до тези неща “, уверен е той.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР