Нидерландските изтребители Ф-35 няма да останат в България за съвместната

...
Нидерландските изтребители Ф-35 няма да останат в България за съвместната
Коментари Харесай

Приключва мисията на нидерландските Ф-35 у нас

Нидерландските изтребители Ф-35 няма да останат в България за взаимната защита на въздушното пространство, заяви министърът на защитата Драгомир Заков. Мисията на четирите изтребителя изтича през днешния ден.

Четирите най-модерни изтребителя пристигнаха при започване на април като част от сделката за усилване на източния фланг на НАТО. И до момента обаче министерството не показва съответно по какъв начин ще бъде продължена задачата за защита на въздушното пространство.

" Те са до края на месец май, по този начин, че нямаме друга информация. След това има разнообразни варианти. Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, има и други варианти в НАТО, несъмнено, за интензивен Air Policing, тъй че в НАТО имаме въпреки всичко доста процедури, които разрешават, знаете, презгранично потребление на Air Policing, тъй че има доста разновидности. България ще бъде подкрепена и ще продължи да бъде подпомагана. Няма да бъде оставена ", сподели министър Заков.

През годините с Гърция и Румъния България е изпълнявала така наречен трансграничен Air Policing. С Румъния страната ни има дори съглашение, което разрешава на изтребители от трети страни от НАТО, които са основани в у нас или в свърната ни съседка, да могат да правят презграничните интервенции. В Румъния имаше италиански и английски самолети.

На срещата с турския шеф на защитата - армейски военачалник Яшар Гюлер – е говорено за Air Policing, "...но не съответно за момента Турция да поеме Air Policing за България ", посочи министърът на защитата Заков.

Българските МиГ- 29 може да бъдат ремонтирани в Полша, добави Заков:

" Продължават диалозите с Полша. Когато има резултати, те ще бъдат оповестени ".

България чака 8 нови изтребителя Ф-16 от Съединени американски щати, само че доставката на първите бройки ще се забави до 2025-та.

При тази обстановка министерството се стреми към оптимално дълга поддръжка на МиГ-29. Търсенето на изтребители втора употреба остава вид, само че при нужда, прецизират от министерството.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР