Нидерландски изследователи са обучили пчели, които имат необичайно изострено обоняние,

...
Нидерландски изследователи са обучили пчели, които имат необичайно изострено обоняние,
Коментари Харесай

Пчелите разпознават COVID-19, ако бъдат обучени

Нидерландски откриватели са обучили пчели, които имат извънредно изострено подушване, да разпознават проби, инфектирани с COVID-19. Това съгласно тях може да понижи времето за изчакване на резултатите от теста до единствено секунди, написа "Ройтерс ".

За да образоват пчелите, учени от лабораторията за биоветеринарни проучвания в университета във Вагенинген им дават сладка вода като премия, откакто им демонстрират пробите. Те обаче получават вода единствено в случай че тестът е инфектирана и няма да получат, в случай че не е.

Свикналите със системата пчели непринудено уголемяват езика си, с цел да получат премия, когато им се показа инфектирана проба, сподели Вим ван дер Пьол, професор по вирусология, взел участие в плана. "Събираме естествени медоносни пчели от пчелар, " сподели той. "Веднага след представянето на позитивна проба им даваме и подсладена вода. И пчелите уголемяват хоботчето си, с цел да я поемат. "

Изследователите считат, че разширението на езичето, сходно на сламка, удостоверява позитивния тест. Ако лабораторните проучвания лишават часове или даже дни, реакцията на пчелите е незабавна. Учените акцентират, че методът е на ниска цена и евентуално потребен за страни с нищожни проби.

Същевременно съгласно проф. Дирк де Грааф, който учи пчели, инсекти и скотски имунологии в университета в Гент в Белгия, техниката надали ще замести стандартните проби. "Добра концепция е, само че бих предпочел да организирам проби с класическите диагностични принадлежности, вместо да употребявам медоносни пчели за това. Аз съм огромен фен на пчелите, само че бих употребявал пчелите за други цели, а не за разкриване на COVID-19, " сподели той.

Техниката на "подушване на инсекти " е дейно тествана от Министерството на защитата на Съединени американски щати за разкриване на експлозиви и отрови през 90-те години, сподели Де Грааф. Молците, пчелите и осите са били употребявани "с цел сигурност за разкриване на експлозиви, както и за здравна диагностика, " сподели той. За теста на нидерландските учени обаче към момента се знае прекомерно малко, с цел да се дефинира същинската успеваемост, продължава той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР