NGC 628 се намира на разстояние 32 милиона светлинни години

...
NGC 628 се намира на разстояние 32 милиона светлинни години
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб засне зловеща фотография на галактиката NGC 628!

NGC 628 се намира на разстояние 32 милиона светлинни години от Земята. Това е типична спирална вселена с два ясно изразени ръкава. Учените считат, че в нея има към 100 милиарда звезди.

Като предписание, касаещо огромна част от астрофизичните задачи, получените данни имат интервал на ембарго, по времето на който те не се разгласяват, а са обект на изследвания от тези учени, които са основали приборите на инструментите. Това се прави в тяхна отбрана – с цел да не би някой различен откривател, който няма принос към галактическата задача, да напише публикация в академично списание преди нейния екип. Обикновено този интервал е сред 6 месеца и една година. Защо обаче виждаме тази фотография на NGC 628 толкоз скоро – тя бе оповестена единствено ден след нейното снимане? На въпрос от КОСМОС БГ, заложен към Марк МакКовриън, който е старши консултант за просвета към Европейската галактическа организация (ЕКА), той изясни, че понастоящем са в ход така наречен Ранни научни стратегии, по време на които няма интервал на ембарго. Целта на тези стратегии е колкото се може повече хора да се научат да работят с данните от “Джеймс Уеб ”.

Но да се върнем към показаната нагоре фотография. Пурпурният цвят е прибавен съзнателно от Габриел Брамър от института Нилс Бор към Копенхагенския университет въз основата на необработени данни от “Джеймс Уеб ”. Това обаче не значи, че той не е действителен – излъчванията от полицикличните ароматни въглеводороди, присъщи за междузвездния прахуляк, вършат изображенията, получени през сините и алените филтри, по-ярки спрямо тези, получени през зеления филтър. В случая вие виждате съставна фотография, която е резултат от комбинирането на самостоятелни изображения от три разнообразни филтъра на прибора MIRI, обозначени като F770W, F1000W и F1130W.

Далеч по-интересно е това, което се случва в центъра. Там междузвездният прахуляк изчезва, само че ясно се вижда централна бяла точка. Какво съставлява тя? Дали не е акреционен диск, обкръжаващ черна дупка? 

“Джеймс Уеб ” занапред се допира до тайните на Вселената… а те са толкоз доста! 

{fcomment} 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР