Незнайно защо дълги години диверсификацията на доставките на газ в

...
Незнайно защо дълги години диверсификацията на доставките на газ в
Коментари Харесай

Василев: Русия води безпрецедентна икономическа агресия срещу България

Незнайно за какво дълги години диверсификацията на доставките на газ в България се свързваше с гръцка връзка. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на брифинг по отношение на прекъсването на доставките от газ за България.

" Да, това е интерконектор, по който ние ще доставяме 3 милиарда куб. м. газ на година, плюс два милиарда, в случай че го разтеглим. Но в действителност от южна посока - от Гърция и от Турция, ние можем да доставяме общо все още, без гръцката връзка, към 20 милиарда куб. м. Потреблението на България е сред 3 и 3,5 милиарда Тоест да се твърди, че ние нямаме трасета, по които да доставим газ, отвън тези, по които доставяме съветски газ, е смешно. Да се разчита на изграждане на гръцката връзка, с цел да създадем диверсификация на газовите доставки на страната, е опрощение да не си създадем диверсификацията. Това опрощение се употребява 15 години ", посочи Василев.

" В момента, макар че е спряно подаването на съветски газ, няма понижено ползване към българските консуматори. Имаме транспортен съд, който разтоварва в терминала в Гърция и газът стига до нас без проблеми. Тоест проблем с физическите доставки на газ няма. Проблем със съществуващите трасета, дори без издигнат интерконектор, няма. В момента България няма проблем с доставките на газ. Газът, който доставяме идва на цена, която е по-висока сега с 20%. Работим по общоевропейско решение, тъй че цената да стане по-ниска от тази, по която доставяхме с " Газпром ", акцентира вицепремиерът.

Той посочи, че това, което ние виждаме, е една невиждана икономическа експанзия против България.

" България беше поставена в листата на противников страни. Руската посланичка си разреши изявления, които са несъвместими със статута ѝ на дипломат. Изказвания, които, в случай че български дипломат беше направил в Русия, несъмнено щеше да бъде от дълго време изпъден. Въпреки че България непосредствено не е изпращала оръжие към Украйна, всички тези неща се случват ", разясни Василев.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР