Независимостта на Европейската централна банка означава, че нейният избор не

...
Независимостта на Европейската централна банка означава, че нейният избор не
Коментари Харесай

Мандатът, мисиите и целите на ЕЦБ никога не се обсъждат освен от самата ЕЦБ

Независимостта на Европейската централна банка значи, че нейният избор не може да бъде подложен под въпрос от другите институции на Съюза, което съставлява либерален проблем, отбелязва икономистът Джезабел Купи-Субейран в коментар за le monde .

" Може ли Европейският парламент да разисква паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ)? Едва има малко право на инспекция, само че няма дума по въпроса! Трябва ли да считаме, че в името на независимостта на ЕЦБ или обратно на демокрацията, кой би трябвало да управлява нейното деяние ", пита тя.

На 14 февруари, когато одобриха Кристин Лагард, ръководител на ЕЦБ, във връзка 20-годишнината на еврото, европейските парламентаристи разискаха с нея ориентацията на паричната политика, слабия потенциал за повишение на лихвите за противопоставяне на инфлацията, провокирана от цените на енергоносителите и климатичната пътна карта.

Реакцията на няколко сериозни консервативни евродепутати не анулира много мощния консенсус на Парламента по тематиката, който е отразен още на идващия ден при гласуването му за годишен отчет за паричната политика.

С 569 гласа " за ", 84 " срещу " и 38 " въздържали се ", този отчет получи най-голямото болшинство за последните 10 години. Целта на консерваторите беше по-специално да се подсигурява, че ЕЦБ няма да слага под въпрос правилото на пазарна индиферентност посредством закупуване на зелени активи .

Но това не отклони частта от отчета, отдадена на дейностите на Централната банка в региона на климата. По-специално, той пази, че ЕЦБ би трябвало да употребява всички принадлежности, с които разполага, с цел да се бори и смекчава рисковете, свързани с климата , и че би трябвало да поправя тактиката си, която сега е фокусирана единствено върху рисковете, които климатът съставлява за финансиране.

Финансирането обаче е това, което вреди на климата, изключително когато стратегиите на ЕЦБ за рефинансиране и закупуване на активи индиректно поддържат въглеродно интензивни действия.

" Но дали това ще окаже някакво въздействие върху тактиката на ЕЦБ в посока на по-амбициозни дейности в региона на климата? А консерваторите, в случай че бяха съумели да завоюват болшинство, щяха ли да получат от ЕЦБ, че тя се отдръпна от тези дребни стъпки в посока на климата? И в двата случая отговорът е не. Защото Европейският парламент няма тази власт. Мандатът, задачите, задачите на ЕЦБ в никакъв случай не се разискват с изключение на от самата ЕЦБ, като по този метод " преценят и вземат участие в тълкуването на нейния мандат ", написа Ерик Моне, виждайки го като либерален проблем.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР