Независимо правителствено звено да управлява горите, поискаха в призив към

...
Независимо правителствено звено да управлява горите, поискаха в призив към
Коментари Харесай

Горски, ловни и екоорганизации настояват независима агенция да управлява горите

Независимо държавно звено да ръководи горите, желаеха в апел към договарящите за държавно управление партии необятен кръг неправителствени организации. След като договарянията от последната седмица разискваха, само че не взеха решение отделянето на организацията по горите от министерството на земеделието, в поддръжка на концепцията се оповестиха по едно и също време лесовъди, ловци и природозащитници.

Иван Палигоров от Съюза на лесовъдите в България удостовери пред " Дневник ", че настояването на съюза за единно звено за ръководство на горите е направено още преди първите избори за годината през април. и изпратено на партиите през ноември. Професор Палигоров посочи, че гилдията упорства за единно звено, което да сплоти всички функционалности по ръководство на горите. В момента те са разпокъсани сред държавните предприятия, натоварени с ръководство на държавните горски и ловни запаси (на директно послушание на министъра на земеделието), контролните звена и дирекциите на естествените паркове (подчинени на изпълнителната организация по горите, която от своя страна също се подчинява на министъра) и частично от дирекциите на националните паркове (подчинени на министерството на околната среда). Според съюза на лесовъдите най-добре е след обединяване на тези функционалности в едно звено то да бъде изведено като независима държавна организация на директно послушание на Министерския съвет.

Тихомир Томанов от асоциация " Общински гори " удостовери, че сдружението е изпратило свое искане за самостоятелна организация по горите в мнение до партиите, договарящи за съдружно държавно управление. на организационната страница.

"Противоречията при стопанисването на земеделските и горските територии са антагонистични заради характера на дейностите в тях, заради което те не могат да бъдат арбитрирани в едно ведомство: Мястото на горския бранш е като независима структурна единица на Министерския съвет ".

Томанов назова работата на МЗХГ за горите " съзнателна съсипия " и посочи, че след два програмни интервала е явно, че има спорни ползи в границите на министерството и до момента в който земеделието е приоритет, то средствата по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) за горите не се разходват.

Искането за самостоятелна конструкция за горите в границите на държавното управление е част и от зов към договарящите партии от професионалната асоциация на бизнесмените в горите БУЛПРОФОР.



поддържа настояванията на горската гилдия и упорства Агенцията по горите да бъде самостоятелна от Министерство на земеделието. Екокоалицията припомня, че горите в България са над 30% от държавната територия, а над 85% от тях са държавна и общинска благосъстоятелност. Горите са както извънредно значим икономически запас, по този начин и основен детайл от естествените екосистеми. Управлението им е както народен приоритет, по този начин и изключително значимо в границите на новите европейски политики, изискващи увеличение на предпазените територии в Европейския съюз и отбрана на горите като основен фактор за реализиране на климатична индиферентност.

Екокоалицията е " мощно обезпокоена от обстоятелството, че договарянията в групите " Земеделие " и " Екология " демонстрираха, че има неуверена поддръжка по въпроса дали Агенция по горите да бъде самостоятелна конструкция, или не ". Отделянето на ръководството на горите (ИАГ и държавни предприятия) в независима държавна конструкция - държавна организация или министерство - бе и, които " За да остане природа в България " до четирите обединения, обсъждащи съдружно държавно управление.

За 10 години бюджетът на Изпълнителната организация по горите е понижен от 51 на 29 милиона, при опазване на личен състав и функционалности.

Становище в същия смисъл е изпратено до договарящите за държавно управление партии и от ловния и ловно-рибарския съюзи, както удостовери за " Дневник " Валентин Карамфилов, който е част от управителните органи и на двете организации. Становището, с което " Дневник " разполага, декларира, че " преобразуването на държавната организация по горите (ДАГ) в Изпълнителна организация по горите (ИАГ) през 2009 год. е административен, стопански и финансов парадокс, заради което предвестено, резултатите са пагубни ".

Мнението на природозащитните, горските и ловните организации през днешния ден бе подкрепено и от представители на туристическия бизнес в лицето на Асоциацията на планинските водачи в България " Планини и хора ". Позицията, изпратена до " Дневник ", декларира, че " позволеното преди десетилетия разделяне на ръководството на предпазените територии (ЗТ) в две обособени министерства е неточност, която през годините е облагодетелствала тясно партийни ползи, и несъмнено не е кореспондирала с публичния интерес. Наблюдаваме една трайна наклонност на утежняване на положението на екосистемите, неприемливо нахлуване на механизирана техника в Защитена територия, инвеститорски напън и строителство, макар наредбите на закона, разрастване на дърводобив, в скъпи горски масиви в неподозирани и скандални за обществото мащаби, рецесия в кадровата обезпеченост ".

Искането за самостоятелен орган за ръководство на горите се поддържа и от Асоциацията на планинските водачи, като те чакат този орган да е виновен и за предпазените територии, за " провеждането на политики, които да бъдат виновни и подкрепени с бюджет, тъй че това последно неразграбено национално благосъстояние - горите и Защитена територия - да бъде опазено и за бъдещите генерации. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР