Независимо от това какви са резултатите от изборите в Турция,

...
Независимо от това какви са резултатите от изборите в Турция,
Коментари Харесай

Атина: турската политика няма да се промени за една нощ

Независимо от това какви са резултатите от изборите в Турция, те няма да обнадеждят изключително Гърция, отбелязва " Франкфуртер Рундшау ". Германското издание напомня, че през септември предходната година президентът Реджеп Тайип Ердоган към момента заплашваше съседната държава с военна офанзива. Той съвсем не пропускаше опция да предизвика Атина, в това число за отклонение на вниманието от вътрешнополитическите проблеми.

Сближи ли ги земетресението?

В момента наподобява, че спорът се е успокоил. Една от аргументите за това евентуално е опустошителното земетресение, блъснало Турция и Сирия през февруари, което докара до десетки хиляди жертви. Атина незабавно оказа огромна поддръжка на Турция и изпрати помощ. След труса прелитанията на турски военни самолети над гръцките острови внезапно стопираха. През 2022-а година полетите, регистрирани над територията на Гърция, бяха 234, което се счита за съществено нарушаване на териториалния суверенитет, напомня n-tv.

Оттогава тонът сред двете страни се промени, само че мнозина допускат, че в случай че бъде избран отново, Ердоган ще се върне към агресивността в изказванията си, която в последно време бе спаднала, написа " Франкфуртер Рундшау ". " Можем да загърбим враждебността и антагонизма. Това е прекалено много и за двете страни ", бе декларирал Ердоган пред консервативния гръцки всекидневник " Катимерини ", представен от n-tv. " Надявам се, че изборите в Гърция и Турция ще сложат началото на нова епоха ", сподели още турският президент. В края на март той даже изпрати дипломатически поздравления за гръцкия народен празник и даде обещание " старания за съдействие и по-нататъшно развиване на връзките ни ", напомня RND.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис изрази по-предпазливи упования. В телевизионно изявление, представено от " Политико ", той съобщи: " Приветствам относителното усъвършенстване на климата след опустошителните трусове в Турция, само че нямам илюзии. Турската политика няма да се промени за една нощ. "

Съществена смяна едва ли ще настъпи

За доста гърци опозиционният претендент Кемал Кълъчдароглу също не вдъхва особени очаквания за смяна в връзките. Възможно е дипломатическите връзки да се подобрят, само че вярата, че ще има основна смяна, е дребна, разяснява " Политико ". Сред главните противоречиви тематики сред двете страни са гръцките острови Родос и Лесбос, Кипър, морските граници и газовите ресурси в Източното Средиземноморие. Те ще останат и при възможна промяна на държавното управление, предвижда " Франкфуртер Рундшау ".

Турция предявява териториални искания и изисква демилитаризация на гръцките острови в Егейско море, до момента в който Гърция се базира на правото си на самоотбрана, въпреки това да е в нарушаване на интернационалните контракти. Брюксел неведнъж е подлагал на критика Ердоган поради заканите му да нахлуе на гръцките острови. RND припомня моментите, в които турският президент бе изгубил всякакво възприятие за мярка в връзките със прилежащата страна и цитира скандални изявления на Ердоган като: " Когато пристигна подобаващият миг, ще създадем нужното. Някоя нощ може да дойдем ненадейно ".

Но и в Гърция предстоят парламентарни избори на 21-и май, вследствие на които новото начало в връзките сред двете страни не е изключено, счита " Франкфуртер Рундшау ". RND обаче отбелязва, че ще е належащо време за възобновяване на разрушените връзки.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР