Независимо от предизвикателствата през трудната 2019 г. очакваме добри резултати

...
Независимо от предизвикателствата през трудната 2019 г. очакваме добри резултати
Коментари Харесай

Министър Ангелкова очаква добър зимен сезон

Независимо от провокациите през сложната 2019 година чакаме положителни резултати и през зимния сезон с помощта на общите ни старания. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на обичайна работна среща в Банско с представители на контролните органи, туристическия отрасъл и локалната власт за готовността за новия зимен сезон 2019/2020, съобщи БГНЕС. Ангелкова напомни, че макар отрицателната акция при започване на годината за времето от януари до септември 2019 в това число в страната са регистрирани над 7,8 млн. визити на задгранични туристи, като спадът по отношение на същия интервал на рекордната 2018 година е едвам 0,8%.

Записванията за зимата сочат, че към 60% от интернационалните туристи ще бъдат от прилежащите страни, като чакаме растежи по някои от водещите пазари. Предвиденият растеж в броя на местата за пасажери в самолетите, идващи на летище София, през идния зимен сезон от Англия да вземем за пример към този момент е 17%. Прогнозира се нарастване и на полетите от Германия със 7 на 100, Унгария 16% и други

Ангелкова акцентира, че Банско, фамозен зад граница като конкурентен ски център и място за огромни надпревари в снежните спортове, се утвърждава все по-категорично и като целогодишен курорт. Благодарение на инициативността на общината и бизнеса през летните месеци на тази година над 77 хиляди са пренощувалите в места за настаняване в общината, като растежът по отношение на същия интервал на 2018 година е над 8%. Много е значимо да разтеглим акцията за поощряване на вътрешния туризъм „ Естествено в България “, с цел да я надградим и да привличаме към района повече български туристи, сподели още тя. Ведомството ще продължи да работи за понижаване на административната тежест, с цел да насърчи бизнеса. В тази посока са и измененията в Закона за туризма, като измежду главните акценти в тях е статутът на националните курорти, както и активността на ски учителите, с цел да може да се контролира специалността им, стана ясно от думите на министъра.

Тя се спря в детайли на смисъла на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и прикани тези, които още не са се записали в нея, да го създадат, с цел да не се стига до наказания и преустановяване активността на обекта. Министър Ангелкова предвижда, че Банско може да е измежду първенците по тази регистрация. Над 990 места за настаняване в общината към този момент са вписани в системата и имат дейни профили, като до дни се чака присъединението и на още 120. Законът би трябвало да се съблюдава от всички и регистрацията е наложителна, безапелационна бе министърът.

По отношение на новия зимен сезон тя акцентира, че е значимо всички контролни органи да са на мястото си. Министерство на вътрешните работи към този момент е удостоверило, че още веднъж ще има взаимни екипи с румънски и гръцки служители на реда, които да наблюдават за спазването на публичния ред и сигурността на туристите. КЗП и РЗИ също са напълно подготвени, в това число с мобилни екипи. Съвместно с специалистите на КЗП до дни започваме инспекциите в местата за настаняване и ски пистите по профилираната разпоредба за сигурността и осведомителната им обезпеченост.
Банско интензивно взе участие във всички начинания на министерството за разпространение на културно-историческите, балнео-, СПА и винено-кулинарните дестинации. Направихме сериозен пробив в партньорството си с немските здравни каси, сподели още министърът. Българският бизнес ще може да посреща в своите обекти немски обезпечени лица, в това число в 26 частни хотела, които са в описите и дават отговор на условията, освен това включването им става безусловно гратис. Община Банско има и доста добра позиция във винено-кулинарните дестинации и получава подпомагане от Министерството на туризма за промотирането си. Съвместно със земеделското министерство бяха извършени срещи с изявени шефове и интернационалните специалисти, с цел да се начертаят стъпки и проекти за деяние, тъй че още в учебно заведение децата да се образоват в тези обичаи. Така ще можем още по-успешно да разпространяваме качествената българска кухня. Предстои и интернационална среща идната година по тази тематика с членове на международни професионални кулинарни асоциации, с цел да получим поддръжка за разпространение на България на разнообразни изложби, в това число на „ Зелената седмица “ в Берлин и други, заключи министър Ангелкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР