Независимо дали шефката на МВФ Кристалина Георгиева е виновна за

...
Независимо дали шефката на МВФ Кристалина Георгиева е виновна за
Коментари Харесай

Загуби ли се доверието към Световната банка и МВФ след скандала?

Независимо дали шефката на МВФ Кристалина Георгиева е отговорна за измененията в данните на Световната банка през 2017 година, които са били от изгода за Китай, абсурдът опровергава репутацията и на двете институции, настояват някогашни чиновници, държавни чиновници и външни специалисти, написа Bloomberg.

Щетите от абсурда с подправянето на данни, който принуди Световната банка да приключи класацията си за капиталов климат Doing Business, може да бъдат мъчно поправими и се повдига въпроса дали необятно изполваните проучвания на институциите са обект на въздействие на акционерите.

Георгиева изрично отхвърли обвиняванията в отчета на Световната банка за външно следствие, че е прилагала „ непростим напън “ върху личния състав за промени, които покачиха класирането на бизнес климата в Китай на 78-о от 85-о място в отчета за 2018 година - по времето, когато банката търсеше Пекин за поддръжка за огромно нарастване на капитала.

По-високото класиране във авторитетната обява на Световната банка може да значи повишен приток на задгранични капиталови фондове, стимулиране на стопанските системи и финансовите пазари на страните, защото мениджърите на фондове са вградили класацията Doing Business в своите аналитични модели. Настоящи и някогашни банкови чиновници споделят, че страните постоянно упорстват за това за по-високо класиране.

Георгиева упрекна офиса на някогашния президент на Световната банка Джим Йонг Ким, че е разпоредил промени, които са отвън откритата методология на отчета. Промените, за първи път разпознати при обзор през декември 2020 година, включват унищожаване на индикатори за времето, належащо за разкриване на банкова сметка и приемане на фактури, което понижава времето, предстоящо за пускане на бизнес в Пекин и Шанхай.

„ Като се има поради какъв брой значимо е тези данни да бъдат... обсъждани като неоспорими, тези изказвания са надълбоко притеснителни “, пишат сенаторите Робърт Менендес и Джеймс Риш в писмо до президента Джо Байдън с молба за „ цялостна отчетност “ по въпроса.

„ Ефектът, който тези изказвания биха могли да окажат върху силата и репутацията на нашите интернационалните финансови институции и системата от Бретън Уудс, към момента е незнаен - само че сигурно няма да бъде добър. “

Изтъкнати икономисти и водачи се изрекоха в отбрана на Георгиева с оповестени мнения и туитове, в това число някогашният основен икономист на Световната банка Джоузеф Стиглиц, който назова обвиняванията „ опит за прелом “ против МВФ

Шанта Девараджан, някогашен чиновник на Световната банка, отговарящ за отчета през 2017 година, споделя, че в никакъв случай не е бил притискан от Георгиева да промени отчета. По-късно той сподели пред " Ройтерс ", че измененията са направени без негова консултация, само че той не знае от кого.

Георгиева и юристи от WilmerHale, адвокатската адвокатска фирма, наета от Изпълнителния съвет на Световната банка, изготвила отчета за следствието, ще бъдат интервюирани тази седмица от изпълнителния съвет на МВФ.

Без бързи присъди

Финансовите министри на огромните стопански системи, в това число министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, до момента се въздържаха от обществена преценка по въпроса и тематиката не беше повдигната по време на срещата на финансовите водачи на Г -7 предходната седмица.

В изказване на английското финансово министерство се акцентира единствено нуждата от „ положително ръководство “ в Световната банка.

„ Ние поддържаме прозрачността и обмисляме публикуването на резултатите от самостоятелното следствие по отношение на нередности в отчитането на данни по отношение на отчета за бизнес на Световната банка “, съобщи представителят на финансовото министерство на Обединеното кралство, съобщи Bloomberg.

Говорителка на Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че „ констатациите на WilmerHale са „ съществени и са наложили цялостен обзор от МВФ и ролята на изпълнителния шеф в отчета “.

Тъй като следствието на адвокатската адвокатска фирма продължава, разногласието може да засенчи годишните срещи на МВФ и Световната банка на 11-17 октомври.

Скандалът подхрани дългогодишните рецензии по отношение на присъщата политическа природа на двете институции, основани през юли 1944 година за възобновяване на разрушената от войната международна стопанска система.

През десетилетията от този момент двете се разрастват и обгръщат към 190 страни, с комбинирана кредитна мощ над 1 трилион $ и проучвания, които управляват избора на държавна политика и стотици милиарди долари в годишните капиталови потоци от частния бранш, които надвишават годишното им кредитиране.

Тимъти Аш, старши суверен пълководец в Bluebay Asset Management, съобщи, че обвиняванията допускат, че някои от тези капиталови потоци се основават на „ компрометираната, даже корумпирана “ ранглиста на Doing Business.

„ Докладът е надълбоко притеснителен от позиция на това, което предлага за вредите, нанесени на доверието и етичната просвета и репутацията на Световната банка и МВФ “, написа Аш в писмо до Financial Times.

Структурна рецесия

Миналите разногласия за водачеството в институциите постоянно включват нередности измежду обособените водачи.

Но рецесията с подправянето на данни на Световната банка надвишава дейностите на няколко лица до „ по-дълбоки структурни въпроси “ в ръководството както на банката, по този начин и на фонда, сподели Луиз Виейра, координатор на основания в Лондон план „ Бретън Уудс “, наблюдаващ с нестопанска цел.

„ Докладът акцентира степента, до която може да се има вяра на Световната банка и МВФ за препоръки въз основа на солидни проучвания “, сподели той. " Това повдига въпроси за това чии ползи се обслужват, какъв брой здрав е техният разбор и до каква степен те са подложени на геополитически напън на акционерите? "

Бивши банкови чиновници споделят, че не са сюрпризирани.

Хари Броудман, ръководещ шеф в Berkeley Research Group, който е работил в Световната банка от 1994-2008 година, съобщи, че е предупреждавал за рисковете от манипулиране, когато банката основава предшественика на отчета Doing Business през 90-те години. Но той сподели, че тези проблеми не се трансферират безусловно върху други банкови проучвания.

" Би било наивно да се мисли, че в действителност огромните акционери, които седят в борда, в това число Съединени американски щати, Англия, германците и така нататък, нямат огромно въздействие ", сподели Броудман. „ Това, което е по-изненадващо, е, че управлението на институцията би обмислило да промени някои неща, въз основа на това, че някой показва несъгласие против метода, по който са излезли данните. “

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР