Независимо дали ги ядете печени или варени, сладките картофи са

...
Независимо дали ги ядете печени или варени, сладките картофи са
Коментари Харесай

Неочаквани ползи за здравето от сладките картофи и как да си ги приготвим

Независимо дали ги ядете печени или варени, сладките картофи са вкусно допълнение към всяко хранене. Кореноплодният зарзават е наличен, елементарен за подготвяне, има дълъг период на валидност и е отличен за Вас.

Но какво друго да кажем за това нишестено благосъстояние? Има ли захар? Вярно е, че множеството предписания със сладки картофи са за богати пайове и приятни гарнитури, покрити с кафява захар, само че има и доста други способи да си ги приготвите като питателна храна, а не просто като десерт.

Вижте хранителната стойност на сладките картофи и се убедете сами. Един междинен сладостен картоф се гордее с впечатляващ хранителен профил:

103 калории; 2 g протеин; 0 g обща мазнина; 24 g въглехидрати

4 g фибри; 7 g захар; 43 mg калций; 62 mg фосфор; 31 mg магнезий; 542 mg калий; 21, 909 IU витамин А; 22 мг витамин С.

Богати на витамин А

 Неочаквани изгоди за здравето от сладките картофи и по какъв начин да си ги приготвим

Средният сладостен картоф може да съдържа до шест пъти дневната Ви потребност от витамин А, което е от жизненоважно значение за здравето на Вашите очи, развиването на костите и имунната система. Витамин А е мастноразтворим витамин, което значи, че тялото Ви е по-лесно да го всмуква, когато се комбинира с форма на здравословна лой, по тази причина яжте сладките картофи с малко зехтин, авокадо или нарязани ядки.

Добри за Вас въглехидрати

Да, сладките картофи съдържат доста въглехидрати - само че това не трябва наложително да Ви плаши. За разлика от въглехидратите, които се съдържат в белия самун и пакетираните закуски, сладките картофи съдържат комплицирани въглехидрати, които лишават повече време, с цел да може тялото Ви да усвои, което води до по-устойчива сила.

Какво да кажем за цялата тази естествена захар? Не прибързвайте! Тъй като сладките картофи съдържат здравословна доза фибри - което оказва помощ да се забави освобождението на глюкозата във Вашето тяло, кръвната ви захар няма да скочи прекалено.

Предварително подготвително гориво

Яжте сладките картофи няколко часа преди подготовка, с цел да осигурите на тялото си дълготрайната сила. Нещо повече, ще получите доза от електролити под формата на калий, с цел да подпомогнете балансирането на течностите в тялото си.

Подобрено здраве на червата

 Неочаквани изгоди за здравето от сладките картофи и по какъв начин да си ги приготвим

Влакната могат да Ви оказват помощ да поддържате здравословно тегло, намалени равнища на холестерола, даже да трансформират позитивно бактериите в червата, с цел да се понижи възпалението в организма.

Истина е, че множеството от нас се стараят да се хранят разнообразно, а възрастните дами се нуждаят от 25 до 29 грама фибри дневно. Заедно с кожата сладките картофи съдържат към 15% от дневната Ви потребност от фибри, тъй че хапвайте ги постоянно, с цел да запазите червата си здрави.

По-добро кръвно налягане

Калият в сладките картофи понижава въздействието на натрия върху тялото и отпуска стените на кръвоносните съдове, което го прави значим минерал за понижаване на кръвното налягане. Магнезият в сладките картофи е спомагателен плюс, защото в действителност минералът оказва помощ да се транспортира калий в клетките.

Сладки картофи против елементарни картофи: кои са по-добри?

Изборът на сладки картофи, вместо елементарните, не е безусловно по-здравословен избор. Докато сладките картофи съдържат витамин А и фибри, белите картофи имат повече калий. Всеки вид е здравословен избор, само че всичко зависи от приготвянето им.

За да извлечете най-вече изгоди, печете или гответе на пара всеки вид картофи. Оставете кожата им, защото тя съдържа доста от потребните субстанции.

Какво ще кажете за лилавите сладки картофи?

Колкото повече цвят можете да включите във вашата диета, толкоз по-добре! Докато оранжевите сладки картофи са богати на бета-каротин (съединение с антиоксидантни свойства), пурпурните сладки картофи имат антоцианини.

Сладките картофи са отлично допълнение към всяко хранене на деня. Ето някои лесни способи да добавите повече от тях към Вашето меню:

 Неочаквани изгоди за здравето от сладките картофи и по какъв начин да си ги приготвим

Закуска: Картофени препечени филийки: Нарежете сладостен картоф на 2 см филийки и ги запечете в тостера. Добавете обичаните си добавки - масло, топено сирене, фъстъчено масло или авокадо.

Обяд: За обяд, въодушевен от есента, пробвайте салата със спанак, нарязана ябълка, печени сладки картофи, настърган чедър и киноа. Овкусете с обичания си дресинг.

Следобедна закуска: Сладките картофи са превъзходен сурогат на мазния картофен чипс. Направете свои лични сладки картофени чипсове, като нарежете на фино сладки картофи и ги изпечете на 250 градуса за към 30 мин. Можете също да подготвите някои печени сладки картофени кубчета в неделя и да ги ядете с хумус за добре уравновесена следобедна закуска през цялата седмица.

Вечеря: Изпечете сладките картофи на кубчета и прибавете сварен черен фасул, настъргано сирене, кренвирши, настъргано пиле и полейте с кисело мляко, като по-здравословен сурогат на заквасената сметана.

Десерт: Сладките картофи се обичат с канела, кленов сироп или мрачен шоколад. Използвайте набор от тези съставки, с цел да извършите апетитен десерт със сладки картофи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР