Невробиолози от университета Рътгърс установиха, че качеството на съня влияе

...
Невробиолози от университета Рътгърс установиха, че качеството на съня влияе
Коментари Харесай

Сънят пречи да се формират страхове

Невробиолози от университета Рътгърс откриха, че качеството на съня въздейства върху вероятността от изникване на мемоари за страшни и неприятни събития , заяви Лайф.

Особено значение има етапа на бързия сън, известна също като фаза на бързите очни придвижвания. Колкото по-качествен е сънят през въпросната фаза, толкоз по-малка е вероятността да се появят страхове.
 
Изследването обхванало няколко десетки младежи. В рамките му били осъществени две поредици опити . По време на първата поредност участниците една седмица слагали нощем на главите си специфични ленти за проучване на мозъчната интензивност и гривни на ръцете си за следене на придвижванията.
 
След това посещавали лаборатория, където им показвали неутрални изображения, преди да бъдат подложени на резултата от слаб електрически ток. Целта била да свържат неутралното изображение с неприятно събитие.
 
 ThinkStock/Getty Images

По време на опитите интензивността на разнообразни мозъчни зони била преценена благодарение на функционална магнитно-резонансна томография. За преценка на съня при втората поредност опити била употребена по-прецизна инсталация - полисомнограф.
 
И в двата случая се получили сходни резултати. У участниците, които имали здрав сън , мозъчните зони, които дават отговор за образуването на страхове - амигдалата, вентромедиалният префронтален кортекс и хипокампусът, функционирали по-несъгласувано. За тези участници било по-трудно да свържат изображението с болката , получена в резултат на резултата от електрическия ток.
 
Особено слаби били функционалните връзки сред тези мозъчни зони у участниците с първокласен сън във етапа на бързите очни придвижвания . Това демонстрира, че склонността към образуване на устойчиви страхове зависи от режима на съня на индивида.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР