Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато

...
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато
Коментари Харесай

Грижа за фигурата след 40-те

Неволите на междинната възраст засягат и двата пола. Но до момента в който при мъжете нормално настава поврат в метода на мислене, то при нас дамите всичко стартира с външния тип. След 40-те казусът е освен в трупането на непотребни килограми, само че и в смяната на цялостния ни контур. Например, появяват се сланинки на необикновени места, а приятните заоблености, които сме имали до момента – изчезват. На какво се дължи това?

Причините се коренят освен в заседналия метод на живот, само че и на измененията, които настъпват в организма ни с възрастта.  Мускулите ни отслабват за сметка на мастните отлагания. Това ни вкарва в обаян кръг, защото колкото по-малко мускулна маса имаме, толкоз по-малко сила изразходваме.  Всички „ входящи ” хранителни субстанции бързо се трансформират в ресурси от мазнини. В този случай даже може да запазим тежестта си, само че да се разтеглим на размер, защото сланинките са доста по-леки от мускулите. Като прибавим към всичко това и забавеният с годините метаболизъм, към този момент излиза наяве, че даже да не сме трансформирали питателните си привички, може да се наложи, да си купуваме няколко размера по-големи облекла.

Разбира се, да качим няколко непотребни кг, може да се случи във всяка една възраст. Но евентуално сте забелязали, че  в младежките години „ запасите ” се натрупват по дупето и бедрата, което даже прави тялото по-женствено и съблазнително. Когато обаче равнището на естрогена в организма намалее, сланинките стартират да се натрупат по талията и корема.

Друг провинен за смяната във формите ни, е непрекъснатият стрес. Това е възрастта, в която към този момент загърбили младежките безредици и паниките към израстването на децата, напълно се отдаваме на кариерата си. Професионалните триумфи обаче значат и по-големи отговорности. Обикновено след привършване на работния ден сме изцяло изтощени и прекарваме свободното си време не в спорт и разходки, а на дивана пред тв приемника. Така обаче не можем да разтоварим насъбрания стрес, а той се отразява пагубно на организма ни.  Нивото на „ тревожния ” хормон кортизол пораства, а дружно с него се развъждат и мастните кафези.  Най-лесното е да махнем с ръка и да кажем, че от нас нищо не зависи. Но надиплянето на сланинки към талията освен унищожава фигурата само че, само че е пагубно и за здравето.

Да се се опитваме да отслабнем посредством диета в този случай би било неефикасно, поради забавеният ни метаболизъм.  По-добре е да насочим напъните си към по-голяма физическа интензивност.  Например през работните дни е задоволително да отделяме единствено по час за кардио натоварвания като каране на колело, танци, плуване или разходки измежду природата. По този метод ще унищожим мазнините полепнали по вътрешните ни органи и ще подобрим работата на сърцето.

Ако желаете да постигнете още по-добри резултати, ще трябва  да превърнете мазнините в мускули . За това би трябвало най-малко два пъти седмично да вършиме фитнес тренировки, като напълно не е наложително да употребявате огромни тежести. Достатъчно е да вършиме повече повторения на упражненията, да вземем за пример 10-15 на серия. А резултатите няма да закъснеят – ще станете по издържливи, ще увеличите мускулната си маса, което пък ще усъвършенства обмяната на веществата и ще укрепите костите и ставите си. С една дума ще противодействате на всички отрицателни последици на възрастта.
Прочетете още
 

Източник: Hera.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР