Невижданата инфлация у нас удари всички, но не еднакво. Оказва

...
Невижданата инфлация у нас удари всички, но не еднакво. Оказва
Коментари Харесай

Ето къде страдат най-много от високите цени

Невижданата инфлация у нас удари всички, само че не еднообразно. Оказва се, че държавните чиновници страдат от високите цени повече от заетите в частния бранш, тъй като техните заплати са обвързани с плановете на бюджета, а нов подобен няма. Частният бизнес пък прави всичко допустимо, с цел да задържи фрагментите си в условия на недостиг на работна ръка, и усилва трудовите хонорари или надгражда със обществени придобивки, написа Марица.

Това обаче не може да компенсира растежа на инфлацията, която за септември бе 18.7%. През октомври се „ пречупи ” и падна на 17.6%. Има и области в България, където хората усетиха минимално по джоба си галопиращите цени на артикули и услуги.
-->
Според разбора на Института за пазарна стопанска система най-облагодетелствани в това отношение са хората в област Враца, където растежът на междинната заплата е единствено с 0.4% по-нисък от инфлацията. Средната работна заплата там е 1698 лв. за септември и за една година възнагражденията са били вдигнати приблизително със 17.2%. Това не е учудващо, защото на територията на региона се намира АЕЦ Козлодуй, а в енергетиката заплатите обичайно са високи. Сходни резултати реализират и във Видин, Благоевград и София. На другия полюс обаче са заетите в област Смолян, Разград, Ямбол и Ловеч, където растежът на заплатите изостава с над 10 на 100 по отношение на инфлацията.

Пловдивско се намира в " златната среда ".

Според статистиката, междинната брутна работна заплата в Пловдивска област през септември се качи до 1538 лв.. Това е с 69 лв. повече от предходния месец. За третото тримесечие заетите в Пловдивско са получавали приблизително 1502 лв., което е нарастване с 13 на 100 в съпоставяне със същия интервал на 2021 година. Годишната инфлация обаче е 18.7% /за септември/ съгласно Национален статистически институт и 15.6% съгласно Евростат и новите заплати изобщо не я покриват. 

За да се случи тази параленост, най-обща визия дават данните за приходите и разходите на семействата към третото тримесечие на 2022 година На пръв взор, междинният приход на разположение от домакинство освен доближава, само че и изпреварва междинната за тримесечието инфлация, измерена посредством показателя на потребителските цени (18%), като записаният растеж е 21%. Това обаче е директно разследване от агресивното нарастване на пенсиите през годината - записаният растеж на приходите от пенсии е цели 44% на годишна база, спрямо 11% растеж на приходите от работна заплата, които са доста зад темпа на инфлация, показва анализаторът Андриан Николов.

Видимо динамичността е мощно неравномерна сред обособените стопански действия. Средното закъснение на растежа на заплатите по отношение на инфлацията през трето тримесечие е с малко над 3 проценти пункта, само че сензитивна разлика се следи даже съгласно формата на благосъстоятелност, като забавянето в частния бранш е с 2,6 пункта, а в държавния - с 5,5.

Това отразява най-много забавянето на заплатите на редица специалности в обществената сфера които зависят от държавния бюджет, който не разполага с гъвкавостта на частния бизнес да се преценява с измененията в макроикономическите условия. Сред обособените браншове, минимум закъснение има при селското стопанство, държавното ръководство и търговията, най-големи - в опазването на здравето и образованието. Голямото закъснение при лечебните заведения и учебните заведения удостоверява наблюдението, че бюджетната сфера не съумява да реагира навременно на свиването на действителните заплати на работещите в нея. Обратно, аусторсинг секторът и преправянето като цяло се оправят релативно добре. Въпреки това няма нито един бранш на българската стопанска система, в която растежът на заплатите да надвишава този на потребителските цени и да осъществя растеж на покупателната дарба, обобщават от ИПИ.

В интерес на истината, и цените на питателните артикули, където вървят огромна част от приходите на семействата, са разнообразни в другите области на страната. Като не всеки път в най-богатите региони хората заплащат най-вече, с цел да изпълнят хладилника си. Цената на електрическата енергия за бита също е друга - съгласно цените на сдружението, което доставя с ток избрания регион. Водата също се заплаща друго, като водните сдружения подават разнообразни цени за доставка, отклоняване и филтриране в регионите, където оперират. В Пловдив да вземем за пример цената на кубика към този момент е увеличена на 2.95 лв., само че остава най-ниска в цяла България.

На фона на продължаващия растеж на потребителските цени, ограниченията за повишение на приходите и покупателната дарба заемат централно място в парламентарния спор. На този стадий водещо е предлагането за нападателно повишение на минималната работна заплата, която заплашва даже да усили инфлационния напън, считат икономисти.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР