Невиждана жестокост и насилие над 18-годишно момиче от Стара Загора.

...
Невиждана жестокост и насилие над 18-годишно момиче от Стара Загора.
Коментари Харесай

Пореден случай на брутално насилие над жена - ще има ли последствия за извършителя?

Невиждана свирепост и принуждение над 18-годишно момиче от Стара Загора. Момичето е нарязано с макетно ножче от приятеля си в края на юни. Първоначално насилникът е арестуван за 72 часа, само че по-късно е пуснат под гаранция. Пострадалата няма да получи заповед за незабавна отбрана,тъй като няма брак или общуване с насилника, а са в интимна връзка. Това е измежду промените, които не бяха признати от Народното събрание преди седмица.

Внимание! Във видеото има шокиращи фрагменти, които демонстрират резултата от брутално принуждение над момичето.

Нарязани ръце, крайници и гърди. Над 400 шева. Носът на момичето е строшен, а след кървавата разпра мъжът е обръснал косата ѝ.



По време на нападението е бил с маска и ръкавици. Жертвата го е разпознала по усмивката и облеклата. Първоначално е бил под стража, а по-късно мярката е изменена, защото уврежданията на момичето са окачествени от Старозагорския областен съд като " лека телесна щета ". За да търси правораздаване момичето, в този момент би трябвало да заведе дело против насилника. Наблюдаващият областен прокурор въпреки всичко е назначил нова експертиза. Чака се нейното умозаключение.

Сега насилникът е на независимост и работи като защита в заведение. От профила му в обществените мрежи излиза наяве, че тренира бойни спортове. В една от последните си изявления споделя, че един ден ще си купи танк и ще посети няколко адреса, с цел да се похвали. Не отговори на опитите ни да се свържем с него. Близките на момичето ни споделиха, че избират да замълчат.

Жертвата от този случай е част от тези 30% потърпевши от домашно принуждение, които не живеят дружно с насилника. Въпреки че преди седмица депутатите трансформираха закона, настояването на неправителствените организации, когато жертвата е в интимна връзка с насилника, да получава заповед за отбрана, не беше признато.

" Това е един от проблемите, които за жалост промените в закона за отбрана от домашно принуждение не съумя да отговори, тъй като към този миг, с цел да получат жертвите протекция, се изисква да бъдат във фактическо съпружеско общуване. Тоест, да има открита трайна връзка и те да живеят под един покрив ", сподели депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

" За страдание и към този миг домашано принуждение в изискванията на интимна връзка не беше признато като обсег на закона и това е доста тъжно, тъй като хиляди хора в България няма да имат право на протекция. Това е правосъдно решение, което подсигурява отбрана на потърпевшото лице. Тоест на 100-500 метра от мястото на живеене да не се доближава, да се въздържа от принуждение ", разяснява Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С.

Премиерът Николай Денков съобщи, че към подобен вид действие не може да има приемливост.

" Случаят от човешка позиция е ужасяващ, като чух защо става дума, бях покъртен. Буди неразбиране методът, по който беше квалифицирано действието и въпреки всичко се надявам да има развръзка в това отношение ".

Сред признатите промени в Закона за отбрана от домашно принуждение са достъп до безвъзмездна правна помощ, основаване на национална конструкция, която ще кординира проблемите с домашното принуждение, както и право на терапия. Срокът за подаване на молби за отбрана също е променен - от един на три месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР