“Невероятно интригуващ роман. Действието следва задъхан ритъм и ни пренася

...
“Невероятно интригуващ роман. Действието следва задъхан ритъм и ни пренася
Коментари Харесай

Лондон оживява в крими класика

“Невероятно завладяващ разказ. Действието следва запъхтян темп и ни придвижва на възхитителни места, които припомнят отминала ера на непорочност ”, написа „ Дейли мейл “ за „ Писък в Сохо “ на Джон Гордън Брандън, който е измежду най-хубавите създатели от златната ера на английските престъпни романи. Той печели многочислени фенове през първата половина на XX век вълнуващи сюжети и изложба от колоритни персонажи във всяко свое произведение. Сред героите му се откроява детектив, чиито умения го подреждат сред най-големите имена в престъпната литературна история – контрольор Патрик Алойшъс Макарти, същински съперник на Шерлок Холмс. Той може да позволи всяка тайнственост и злокобно закононарушение, а може би най-голяма популярност му носи следствието на поредицата убийства и опита за политически бойкот в „ Писък в Сохо “. В началото на Втората международна война Лондон е напълно затъмнен през нощта като защитна мярка против въздушни набези. Когато рязък вик смразява кръвта на всички жители и посетители на тази фамозна част от столицата, на мястото идва контрольор Макарти от Скотланд Ярд. Той е добре осведомен с локалния незаконен контингент, само че нищо не може да го приготви за това, което следва. Всъщност на мястото на престъплението има кръв и оцапан с кръв нож, само че липсва мъртвец. Макарти би трябвало да разгадае мистерията, а в това време броят на труповете стремглаво нараства. Предчувствие ще поведе фамозното ченге по значима диря – той ще се сблъска с италиански гангстери, немски шпиони и очарователни австрийски аристократи, до момента в който се пробва да разгадае връзката сред мадам Ронер и кражбата на секрети проекти за противовъздушна защита. Брандън показва впечатляващ портрет на Лондон и особено на Сохо - с всичките му мръсни улички и космополитния микс от хора, търсещи  избавление от войната.

„ Писък в Сохо “, както и „ Убийство в метрото “ на Мейвис Дориъл Хей, са  от особено подбраната поредност на Британската библиотека / “Еднорог “/, представяща забравени шедьоври от златните години на английската престъпна прозаичност с тематично направени истински корици. Несправедливо подценени и неоценени на времето, доста от тези заглавия не са били издавани наново след края на Втората международна война. Всяка книга излиза с увод от актуален публицист на престъпни романи. Мартин Едуардс, създател на предговора в „ Писък в Сохо “, споделя любопитни детайлности за създателя и качествата на романа.

Джон Гордън Брандън е роден в Австралия през 1879 година. Той е  професионален боксьор в тежка категория, преди да се реалокира във Англия след края на Първата международна война, само че написа и пиеси, които са поставяни в родината му. През 1923 година излиза първият му разказ „ Голямото сърце “, който подсказва неговият капацитет в жанра на трилъра. Брандън продължава да се изявява и като драматург, а пиесата „ Тихата къща “, написана дружно с Джордж Пикет, е играна с огромен триумф и по нея е основан глух филм през 1929-а. Най-голяма известност му носят романите, в които смесва екшън, тайнственост и романтика. Брандън е необикновено работлив – има 120 романа, безчет разкази, оповестени в списания като „ Трилър “. Сред героите му е още един детектив - Секстън Блейк. Най-известен обаче е контрольор Патрик Алойшъс Маккарти, който проверява потресаващи закононарушения в над 50 романа, като „ Писък в Сохо “ предизвиква  съпоставения с творбите на Едгар Уолъс, Сакс Ромър и Сидни Хорлър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР