Невенка Панчева е завършила Селскостопанската академия - София. Като агроном

...
Невенка Панчева е завършила Селскостопанската академия - София. Като агроном
Коментари Харесай

Невенка Панчева: Малко собственици си търсят парите от “белите петна”

Невенка Панчева е приключила Селскостопанската академия - София. Като агроном има огромен опит в работата по възобновяване на аграрни земи и тяхното прилагане след реставрация. Дълги години е била секретар на Общинската поземлена комисия - Кюстендил. - Сега работи на свободна процедура като експерт, оценител и съветник на аграрни производители и притежатели на аграрни земи и трайни насаждения. От 2015 година е общински консултант в Общински съвет - Кюстендил.
Какви са най-често срещаните проблеми, свързани с възобновяване на земеделските земи?
- Собствениците и наследниците на аграрни земи, които не живеят в обитаемото място и не обработват парцелите си, изключително в планинските региони, не са получили скици и решения за възобновено право на благосъстоятелност. Поради това, че те самите е следвало да разпознават парцелите, находящи се в остарели действителни граници, в периоди, избрани от Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и правилника за неговото приложение, процедурата по реституцията не е финализирана.

- А в този момент по какъв начин може да се получи схема?
- На всеки, който желае да получи схема за личния си парцел, законодателят дава опция с Наредба № 49 на Министерство на земеделието и храните за поддържане на картата на възобновената благосъстоятелност (от 2004 г.). Той би трябвало да заплати за услугата по снимането на границите на парцелите си такса, която е по цена на аграрното министерство. Достатъчно е парцелът да бъде приет за възобновяване с решение на Общинска работа “Земеделие” и за него в действителност да са налице остарели действителни граници.

- Какво съставляват така наречен “бели петна”?
- Това е площта на земеделските земи, за които няма подписани контракти и не са подадени заявления от притежателите им по член 37б от ЗСПЗЗ. Т. нар. “бели петна” се разпределят сред ползвателите на масивите за комасирано прилагане съразмерно на площта и съгласно метода на трайно прилагане на личната и/или арендуваната земеделска земя в съответното землище.

- Какви са отговорностите на притежателите, с цел да не попада парцелът им в “бяло петно”?
- Всеки притежател подава декларация по пример в общинската работа по земеделие по местоположение на парцела, в която се показват формата на стопанисване и методът на трайно прилагане на земите. Декларацията, импортирана от един съсобственик, употребява всички съсобственици. Ползвателите на аграрни земи са длъжни да показват в общинската работа по земеделие копие от договорите за наем, аренда или взаимна обработка на земята.

- Има ли задоволително информация по какъв начин притежателите да пазят правата си?
- Общинската работа “Земеделие” не уведомява документално хората. А на формалната интернет страница на общинската работа и на регионалната дирекция “Земеделие” се поместват заповедите за така наречен “бели петна”, т.е. включването на парцелите в масив за прилагане и надлежно дължимото рентно заплащане по притежатели и парцели.

- Колко време се пазят средствата от рентата и в случай че притежателят на парцела не ги потърси за този интервал, къде отиват парите?
- В период от 10 година от съответната стопанска година, за която са избрани, може да се подаде заявление за изплащането им. Сумите са депозитни и се изплащат на правоимащите лица от регионалната дирекция “Земеделие”. Практиката обаче демонстрира, че малко притежатели търсят преведените пари за така наречен “бели петна”. След приключването на този период средствата остават в сметка на Министерството на земеделието и горите (МЗГ).

- Какво се прави, в случай че един парцел е употребен при изискванията на Параграф 4 преди реституцията, ползвателят е основал трайни насаждения, по-късно го е заплатил посредством общината на някогашните притежатели, а след това се появят искания за парцела от техни наследници?
- Наследниците на такива парцели получават преведените суми, които са съхранявани в общините, след правене и одобрение на помощния проект на териториите по Параграф 4, който съдържа данни за някогашните притежатели или техните наследници. Няма друга опция ползвател, който е заплатил сумата за парцела, да го загуби, в случай че не са били налице все още на оценка и заплащане на парцела учредения - основано трайно насаждение или застроен парцел, и има влезнало в действие решение на съд във връзка с това. Незакупените от ползвателите парцели се възвръщат на някогашните притежатели. Само в случаите, когато един парцел е маломерен (под 250 кв. м), същият се придобива към някой от прилежащите парцели.

- Как се прави оценка на аграрни парцел?
- Всяка оценка на земя включва оглед на място, доставяне на данни с характерност на парцела като - категория, поливност, разстояние от обитаемо място, съществуване на път с трайна настилка и други Ако оцененият парцел съставлява трайно насаждение, оценката се състои от два съставния елемент, с изключение на на земята - и на насаждението (зависи от типа, възрастта, здравословното и агротехническото му състояние). Оценката е годна за 12 месеца.

- Като съветник имате много срещи със аграрни производители по селата. Какво най-вече тревожи хората?
- Крупните аграрни производители изпитват усложнения при обработката и използването на личните и арендуваните парцели, които не могат да обработват в масив заради маломерността им. Едва след направените промени за прилагане в масиви множеството от земеделците се възползват от това. Липсата на средства за закупуване на техника също е постоянно срещан проблем. От 2 - 3 години и неподходящите метеорологични условия в нашия край унищожиха черешовата, ябълковата и сливовата годишна продукция. А много хора не застраховат парцелите си и работят на загуба, защото не получават обезщетение. Похвално за аграрното министерство е, че тази година са заделени средства за компенсиране на загуби от късните пролетни слани в черешопроизводството и ябълкопроизводството - по 200 лв. на декар, в случай че комисията по вредите е открила стопроцентово измръзване.

- Как се развива овощарството в Кюстендилско?
- В последните години в типичните черешопроизводителни региони има растеж на новосъздадени насаждения. От 5-6 години се вижда и наклонност в увеличение площите на сливи и ябълки.

- Земеделските производители къде могат да търсят настояща информация, която да им е потребна в бизнеса?
- Такава се помества на уеб страниците на работа “Съвети в земеделието”, която е към Министерство на земеделието и горите, регионалните дирекции “Земеделие” и общинските служби по земеделие. За по-заинтересованите се организират и образования.

- Вие сте и общински консултант, има ли разговор сред общината и земеделските производители?
- Общинският съвет в този мандат гласоподава решение за даване на непотърсени от притежателите и предадени на общината за стопанисване парцели, т.е. те да бъдат дадени под аренда за период от 10 години. Такива парцели най-вече се употребяват за трайни насаждения. Това е тип комасация, защото арендаторите аплайват за прилежащи до техните парцели.

Екатерина ДИМИТРОВА
Снимка АВТОРКАТА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР