Нетрулна Швеция започна най-големите от 20 години насам военни маневри

...
Нетрулна Швеция започна най-големите от 20 години насам военни маневри
Коментари Харесай

Швеция започна най-големите военни маневри от 20 години насам

Нетрулна Швеция стартира най-големите от 20 години насам военни маневри с поддръжката на страни от НАТО. След години на съкращения на разноските за защита управляващите подвигнаха на крайник 19 000 военни. С към 1500 души в " Аврора " вземат участие Съединени американски щати, Франция, Норвегия и други натовски страни.

Според " Ройтерс " главната причина за този мащаб на ученията е страхът от растящата военна мощ на Русия. По същото време се организират руско-беларуските маневри " Запад 2017 ", в които съгласно Москва вземат участие 13 000 души, само че съгласно западните страни броят им е евентуално в пъти повече.

Шведското обучение симулира нахлуване от изток против балтийския остров Готланд. Той се намира на към 85 км от континентална Швеция и по този начин е ситуиран против Латвия, че от там може да се управлява трафикът в източната част на Балтийско море, в това число сред Русия и ексклава Калининград, участващ в " Запад 2017 ".

" Ситуацията със сигурността се утежнява ", разяснява Микаел Биден, командващ шведската войска при представянето на триседмичните маневри. " Русия е страна, която с дейностите си визира сигурността на Европа - посредством анексирането на Крим и продължаващите сражения в Източна Украйна - тъй че явно ние доста деликатно следим какво правят руснаците. "

След като при започване на 90-те години Швеция понижи до към 1% разноските си за защита, в този момент управляващите са си сложили цел да ги върнат на предходното равнище от над 2% от Брутният вътрешен продукт и възвръщат наложителната военна тегоба.

В предишното армията можеше да активизира над 600 хиляди души, само че сега наброява едвам 20 000 плюс към 22 000 доброволци на националната армия.

Генерали от НАТО споделят, че " Аврора ", по време на която американци и французи разполагат мобилни зенитни ракети, не е ориентирано против Русия. Но Биден посочи какъв брой значима е НАТО за Швеция: " Ние сме суверенна страна, която отговорно се грижи за сигурността си. Правим това дружно с други сътрудници, на които по едно и също време сме подготвени да помогнем и да получим тяхната помощ ".

Американските зенитни системи дойдоха с кораби от Германия, а френските - с влакове. Те ще бъдат разгърнати по източните крайбрежия на Швеция, а американски хеликоптери ще симулират противников дейности по време на учението " Аврора ".

Швеция не се е сражавала във война от далечния конфликт с Норвегия през 1814г. Но сходно на прилежаща неутрална Финландия и шведите се сближават с НАТО и се образоват за тясно съдействие с войските на алианса, имайки поради възможен въоръжен спор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР