Нетният месечен доход на работещ човек, живеещ сам, трябва да

...
Нетният месечен доход на работещ човек, живеещ сам, трябва да
Коментари Харесай

1069 лв. месечно са нужни, за да се издържа човек сам в България

Нетният месечен приход на работещ човек, живеещ самичък, би трябвало да е най-малко 1069, 25 лева, с цел да може да покрие разноските за прехрана, включващи храна, жилище, обучение, опазване на здравето, облекло, превоз. Брутната заплата за прехрана е от 1378 лева, сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ, показани през днешния ден на конференция от зам.-директора на института Виолета Иванова.

Данните са за юни. Доходите на двамата работещи възрастни в типичното българско семейство, което сега е от двама възрастни работещи и едно подвластно дете до 14 година, би трябвало да са по 1240 лв. брутна работна заплата на всеки от работещите, с цел да може фамилията да живее обикновено. Чисто двамата би трябвало да получават всеки по 962 лв..

През юни, абсолютният размер на заплатата за прехрана нараства с 22 лева от началото на годината, като регистрира растеж с 2.1 на 100.

Брутната заплата за прехрана е по-ниска от междинната работна заплата, само че две трети от българите получават приходи под междинната заплата. Необходимата заплата за прехрана е недостижима за половината работещи българи, са пресметнали от КНСБ, съобщи водачът на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ упорства България да вкара заплата за прехрана, с цел да се понижи броят на нископлатените служащи и работещите небогати. Заплатата за прехрана е измерител на приходи на труд, който разрешава на наетия служащ и неговото семейство базисен, само че обществено допустим стандарт на живот, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Проектът за директивата за съответни минимални заплати насочва в националните критерии на държавите-членки да се включи покупателната опция на минималната работна заплата, тя да се мери през заплатата за прехрана, сподели Пламен Димитров. КНСБ упорства в директивата да е по-ясен задължението на държавите-членки в близко време да доближат заплатите за прехрана, защото главната причина да се твърди, че трудът е значим за благосъстоянието, е че той би трябвало да вади хората от клопката на бедността, съобщи още водачът на КНСБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР