Неспособни сами да направим сериозна оценка, оставяме чужди дипломати и

...
Неспособни сами да направим сериозна оценка, оставяме чужди дипломати и
Коментари Харесай

Денко Малески: Няма бързо решение на спора с България

Неспособни сами да създадем сериозна оценка, оставяме непознати дипломати и политици да ни кажат по кое време ще стартираме договаряния с Европейски Съюз. Това твърди в коментар за изданието Плусинфо първият министър на външните работи на самостоятелна Македония Денко Малески.

Те, като почтени хора, подготвени да лъжат за ползите на страната си, ми приказва опитът, рядко, в случай че въобще в миналото ще ти кажат цялата истина в лицето. А най-хубавият метод дипломатът да прокарва интереса на своята страна е да изпраща другарски послания, цялостни с оптимизъм към Македония. Трябва сами да открием горчивата истина и да си я кажем, написа още той, представен от БГНЕС.
Стоев: България не може да поддържа осъществяване на първа Междуправителствена конференция със Скопие
България не може да поддържа осъществяване на първа Междуправителствена конференция с Република Северна Македония. Настоящият план на Пр...

Сигналите, които идват от, където се сформира ново държавно управление и ще има втори тур на президентските избори, не са толкоз оптимистични, че да можем да приказваме за дни или месеци, до момента в който се вземе дефинитивно решение. Както прилича на приключил Харвард, евентуалният български министър председател приказва на езика на западната политическа мисъл, по този начин нужен за разговора сред двете балкански страни. Противно на неотдавнашните талази от обич и ненавист сред македонските и българските политици, евентуалният претендент за министър-председател съобщи, че опълчването на ползите на двете страни, Македония и България, е пътят към трайно решение. Отново, обратно на нашите балкански привички, че предишното е по-важно за нас от бъдещето, той сподели, че решението не може да зависи единствено от комисията на историците, а от цяла гама от тематики, които построяват македоно-българските връзки. Той не сподели, че историята няма значение, само че че тя не би трябвало да бъде единственото изискване за напредък. Нещо сходно повтори и евентуалният министър на външните работи.

Конфронтирането на ползите на двете страни изисква подобаваща подготовка както в България, по този начин и тук, в Македония, и не допуска бързо решение, както декларират задгранични дипломати. Една подправена история още веднъж оживява в родната аудитория. Спомняте ли си толкоз пъти повтаряната доктрина на конспирацията, че същинските виновници са Вашингтон или Брюксел, а не Атина, тъй като в случай че Америка или Европа желаеха, въпросът с името от дълго време щял да бъде решен? Така би било, в случай че бяха подготвени да разбият съюзите в името на Македония. Но в действителната политика това не е по този начин. Техният главен интерес, както сподели казусът с Гърция, е към съдружника и единството на алианса.

Има ли напън върху София да вдигне ветото? Разбира се, че има. Искаме даже да се сбъдне прогнозата на някогашния министър председател Борисов за подобен мощен напън, който ще принуди България да вдигне ветото и да ни избави от тъгите на договарянията. Но дали е реалистично да се чака подобен мощен напън, следва да забележим. Как ще реагира новото българско държавно управление на сходен напън също следва да забележим. Във всеки случай, наложително или по лична воля, държавата-членка би трябвало да гласоподава „ за “.

Най-добре е македонските политически фактори дружно с опозицията да стартират разговор за македонските държавни ползи и да бъдат подготвени за новия кръг от договаряния с България. Но елементарно е да се каже кое е най-хубавото. Трудното в политиката е да се каже по какъв начин да стигнем до най-хубавото. Това не ни носи чест, само че, както предходните тридесет години самостоятелност, в този миг е невероятно да се реализира значителен разговор сред държавното управление и опозицията. До новите избори по-късно повече от две години зависи от държавното управление и президента да махнат горещите кестени от огъня в българо-македонския спор.
Днаиел Лорер: 14 декември е нереалистичен период за изцяло съглашение със Северна Македония
Ще има ли скоро развръзка в разногласието сред Република Северна Македония и България, разяснява в предаването “Важното, казано на глас&...

С признатата резолюция в Народното събрание като ограничителен фактор и разгорещената поляризация на политическата сцена, въпросът за историята с България става сходен на въпроса за името с Гърция. Колкото по-силна е външната опозиция, толкоз по-силни са аплодисментите вкъщи. При толкоз доста удари от всички страни вкъщи възможностите министър председателят Заев да се захване съществено с решаването на казуса са минимални. Ето за какво, макар че един от главните правила на интернационалните връзки е правилото за самопомощ на страните, считам, че уплашени от изострената съпротива, няма да има координирани дейности сред политическите фактори на върха на страната за взаимни деяние за търсене на решение. Президентът и министър председателят ще разпореждат всички очаквания за започване на договарянията с Европейски Съюз на натиска на Брюксел и Вашингтон върху България. След това какво? Ще помислим за това.

Денко Малески е първият министър на външните работи на самостоятелна Македония. При възникването на разногласието с Гърция Малески призоваваше обществено за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 година откакто написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на обществен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с друго мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски незабавно го освободи от длъжността консултант " заради понижени бюджетни средства ". Малески е професор по интернационалните връзки в Университета в Скопие. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР