Неслучайно Присъствиеизложба на Мариела Гемишевакуратор: Мария Василева27 май – 10

...
Неслучайно Присъствиеизложба на Мариела Гемишевакуратор: Мария Василева27 май – 10
Коментари Харесай

Заповядайте на откриването на изложмата на Мариела Гемишева Неслучайно присъствие!

Неслучайно Присъствие

галерия на Мариела Гемишева

куратор: Мария Василева

27 май – 10 септември 2022 година

Откриване: 27 май, 18:00 ч.

със специфичното присъединяване на Мария Силвестър

Мариела Гемишева е художничка, която не остава в избрани граници. Известна като фешън дизайнерка, неколкократна носителка на наградата „ Златна игла “ на Академията за българска мода (1997 и 1998 за авангардна мода, 2017– дизайнер на годината), тя надалеч не се задоволява с това амплоа и от доста години нападна разбиранията ни за жанрове и стилове.

През последните десетина година огромна част от изявите й са свързани с родния Казанлък. Гемишева основава редица произведения и провежда акции, изложения и пърформанси, които се занимават с значими за града промишлености: маслодайната роза и оръжейното произвеждане. Напоследък прибавя към тях и историческото завещание – гробниците в Долината на тракийските царе. Този изчерпателен взор й разрешава да разсъждава за предишното и сегашното на града, както и да помирява на пръв взор изцяло противоположни парадигми.

През 2011 година за представянето си в изложба в чекмедже „ Ogms “ тя цялостни гилзи със примес от розово масло и барут, създавайки най-убийствено буйния парфюм на всички времена в работата “Guns and Roses Oil ”. Свързването на една от главните съставки на бюти промишлеността с фабрикуването на продукти за гибел ражда тази динамитна композиция.

Художничката развива концепцията си в едноименния пърформанс от 2015-та година, сбъднат в „ Шипковата къща “ в Казанлък. Специално модифицираните за плана гилзи, капсули и патрони са превърнати в „ мускали “. Проектът e отдаден на границата сред хубостта и насилието, сред живота и гибелта, сред остарялото и новото.

През 2018 година Мариела Гемишева показва инсталацията „ Модни обекти в цветовете на розата “ – художествено-концептуална интервенция в тематичните пространствата на музея на маслодайната розата в Казанлък, където меки  розови статуи интензивно „ оживяват ” и дават нов пулс на „ застиналата ” музейна експозиция.

„ Secret Performance “ е осъществен през 2019 година в могилната гробница „ Грифони “ от 3-ти – 4-ти в. прочие Хр. в  долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е самобитен автопортрет на авторката като музеен експонат в особено положение на сън единствено и само пред камерата на Калин Серапионов.

С изложбата „ Неслучайно наличие “ Мариела Гемишева взема решение да се включи за следващ път в живота на Казанлък, като покаже ретроспекция на творчеството си измежду непрекъснатата експозиция на Художествената изложба. Художничката се усеща надълбоко обвързвана с това място, където е почнало оформянето й като създател. Тя е част от него и то е част от нея.

Събитието е част от програмата на ПРАЗНИК НА РОЗАТА 2022 ГОДИНА, проведен от Община Казанлък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР