Нещо много обезпокоително се случва във Франция, алармираха разтревожени учени

...
Нещо много обезпокоително се случва във Франция, алармираха разтревожени учени
Коментари Харесай

Тревога! Пестицидите избиват птиците във Франция

Нещо доста тревожно се случва във Франция, сигнализираха разтревожени учени тази седмица. Популациите на птиците в селските региони са намалели фрапантно през последното десетилетие и половина. Докладът за изгубването на птиците във френската провинция беше оповестен на 20 март.

Изследователски екипи от Националния център за научни проучвания (CNRS) и Националният исторически музей организираха паралелни изследвания и стигнаха до едно и също умозаключение: "в последните 17 години, популациите от птици в земеделските региони на Франция са намалели с една трета. "

Регистрирано е понижаване на броя на десетки типове птици, в някои случаи с две трети, акцентират учените, които разказват в детайли своите констатации в два отчета — единият с народен обсег, а другият, обхващащ огромен селскостопански район в централна Франция.

"Ситуацията е пагубна ", съобщи Беноа Фонтен, консервационен биолог в Националния природонаучен музей на Франция и съавтор на едно от проучванията.

"Нашата провинция е в развой на преобразяване в същинска пустиня ", акцентира той в официално съобщение, оповестено от Националния център за научни проучвания (CNRS), който също е съдействал за заключенията по тематиката.

Обикновеното бяло гърло, ортоланът, полската чучулига и други в миналото повсеместни типове птички са отбелязали спад на популацията с минимум една трета, разкрива в детайли годишно броене, почнало при започване на актуалното столетие.



Популацията на мигриращата пойна птичка ливадна бъбрица е спаднала с близо 70 %.

Музеят дефинира темпото и степента на изгубването на птички като "доближаващо се до екологична злополука ".

Основният провинен, настояват откривателите, е интензивното потребление на пестициди в обширни сектори с монокултури, изключително пшеница и царевица.

Проблемът не е, че птиците са отровени, а че насекомите, от които те зависят за изхранването си, са изчезнали.

"Останали са доста малко инсекти, това е проблем номер едно ", акцентира Винсент Бретаньол, който е еколог в Националния център за научни проучвания.

Неотдавнашни изследвания разкриха сходни трендове в цяла Европа. Оценките сочат, че летящите инсекти са намалели с 80%, а популациите на птиците са намалели с повече от 400 млн. броя в интервал от 30 години.

Въпреки държавния проект за ограничение на използването на пестициди на половина до 2020 година, продажбите във Франция са се усили устойчиво, достигайки над 75 хиляди тона дейна съставна част през 2014 година, съгласно данни на Европейския съюз.

"Това, което в действителност ни тревожи, е, че всички птици в селскостопанските региони понижават със сходни темпове. Това важи даже за необятно публикувани типове, които населяват и други местности, като гори и планини ", съобщи Бретаньол и добави: "Това демонстрира, че цялостното качество на селскостопанската екосистема се утежнява. "


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР