„Нещо като освобождението на България от турско робство“ – с

...
„Нещо като освобождението на България от турско робство“ – с
Коментари Харесай

Хиновски: Дефицит на газ няма да има

„ Нещо като освобождението на България от турско иго “ – с тези думи енергийният специалист Иван Хиновски изясни развиването на връзките сред страната ни и „ Газпром “.

„ Основната причина за разцеплението на управляващите по тематиката „ Газпром “ е политическа. „ Газпром “ постоянно е играл роля в техните упоритости за монополизъм и за прекъсване на всички други други възможности. Основната причина за това късно начало на диверсификацията на доставките на газ, който използваше всички процедурни и търговски хватки, с цел да я стопира. Това е водоразделна линия, нещо като освобождението на България от Турско иго. Искаме да се освободим от „ Газпром “, само че не да скъсаме комерсиалните си връзки. Искаме да се освободим от монополното въздействие “, изясни той пред Euronews Bulgaria.

Според него недостиг на газ няма да има. „ Единственият проблем е цената, тъй като газ влиза от първия ден на прекъсване на формалните доставки от „ Газпром “, посредством търговци “, разяснява Хиновски.

По думите му това събитие е политически експлоатирано.

„ Всички заинтригувани партии се стремят да покажат некомпетентността на едно държавно управление, тъй като не е съумяло да възвърне контракта с „ Газпром “. Други показват това като триумф, тъй като скъсваме с един монополист, което е и моята позиция. Ние би трябвало да покажем, че сме самостоятелни от „ Газпром “, съобщи Хиновски.

„ Трябва да имаме една трета съветски доставки, само че изцедени като цена на фона на цените на азерския газ и газа през гръцката връзка. В никакъв случай не би трябвало да се затваря нито една от тези порти “, счита той.

Хиновски изясни, че газопроводът с Гърция ще облекчи доставките от Азербайджан процедурно и логистично.

Големият заем на „ Булгаргаз “, даден от служебното държавно управление, Хиновски дефинира като безусловно нужна стъпка, с цел да могат да се заплащат предплатените вноски.

„ Още една-две години той ще играе значима роля да миксира газа от разнообразни източници. След това ще се наложи да се освободим от ролята на „ Булгаргаз “ като публичен снабдител, тъй като пазарът на газ ще се либерализира изцяло. Всички консуматори ще могат да купуват газ от борсата “, изясни Иван Хиновски.

Според него бизнесът малко се е поразглезил, тъй като е привикнал да купува относително на ниска цена газ от „ Булгаргаз “: „ В бъдеще ще би трябвало да стартират сами да си търсят газ – да вземат участие в търгове и директни покупки от доставчиците, както е да вземем за пример „ Нефтохим “, който не купува от „ Булгаргаз “.

„ Топлофикация София “ обаче има сериозен проблем, защото в случай че не си обезпечи нужните количества, ще има утежняване на качеството на отоплението и на топлата вода “, посочи енергийният специалист.

По думите на Хиновски сдружението не си е мръднало пръста, с цел да си диверсифицира топлопроизводството. Има технологии, които редуцират с 30% разхода на газ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР