Нещата вече са такива, че дори средните доходи не са

...
Нещата вече са такива, че дори средните доходи не са
Коментари Харесай

Бивш министър: Богатите българи нямат нужда от детски надбавки

 Нещата към този момент са такива, че даже междинните приходи не са задоволителни за една прехрана. Необходимост от детски надбавки имат хората с доста ниски и междинни приходи. Богатите българи нямат потребност от тях. Това мнение изрази някогашният обществен министър Лидия Шулева пред bTV.

Ако аз трябваше да вземам решение за детските надбавки, бих подкрепила нискодоходните родители, тъй като за тях тези пари в действителност имат значение, разяснява тя. 

Според нея, праговете, които, се дефинират, отиват във все по-ниската част на приходите, даже междинните приходи не са задоволителни към този момент за една прехрана.

" Тези пари, в случай че се преразпределят за тази група хора, които в действителност имат нужда, ще се почувства доста повече, в сравнение с във високата част, разяснява тя във връзка предлагането на ръководещите детски надбавки да се дават без значение от прихода на родителите.

Бившият министър на труда и обществената политика разяснява и измененията в пенсионното обезпечаване. Синдикатите предложиха нарастване на минималната пенсия до 300 лв., а на оптималната до 1440 лв..

" Факторите, които въздействат на парите във втория пенсионен дирек са прекомерно доста. От една страна тези финансови схеми се вършат за дълъг интервал от време – нормално 40 години, колкото е трудовият стаж. Когато е въвеждана тази система се е считало, че 20 години са добър период, само че се оказа, че те са белязани от две рецесии и срокът не е задоволителен да се компенсират неравномерностите в доходността, която се получава ", уточни Лидия Шулева.

Според нея моментът е основен за решения за това по какъв начин ще се образуват пенсиите на хората от първата кохорта, родени след 1959 година

" Има едно решение пенсията от Национален осигурителен институт да бъде понижена с 20%, което е незаслужено. Това понижение визира целия интервал на застрахователен стаж, тези хора ги ощетяват за половината от времето, в което са внасяли цялостна вноска. Пенсията, която хората получават от Национален осигурителен институт, се образува от 33% дотация на страната. Така страната взе участие като застраховател. Когато се пресмята този %, тази дотация се отстранява и внезапно тези хора, родени след 1959 година, се ощетяват от тази вноска на страната.

Освен това се пресмятат 5%, които станаха толкоз 5 години след началото на промяната. Комулативно, всички тези неща, съгласно изчисленията на специалисти, демонстрират, че това понижение на пенсията от първия дирек би трябвало да бъде не 20%, а към 6%-7%. Това води до по-голяма пенсия за доста повече хора ", изясни Шулева.

Според нея обаче това не е по този начин за минималните пенсии. Те постоянно са субсидирани, изясни Лидия Шулева и означи, че те даже са субсидирани в допълнение от страната, с цел да не са ужасно ниски. При втория дирек съгласно нея най-вероятно ще се получат по-ниски пенсии, предвижда тя.

Действително, хората, които са се осигурявали на най-ниските равнища, би трябвало да отидат и да си преведат вноските в първия дирек, с цел да им се подсигурява най-малко една минимална пенсия, посъветва Лидия Шулева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР