Нещата около интерконектора България - Гърция са овладяни. Трябва да

...
Нещата около интерконектора България - Гърция са овладяни. Трябва да
Коментари Харесай

Христо Алексиев: За октомври нямаме осигурени количества газ, за септември има

Нещата към интерконектора България - Гърция са овладяни. Трябва да осигурим газ на търпими цени. За октомври нямаме обезпечени количества газ, за септември има. В момента не са вероятни обезщетения, тъй като няма настоящ парламент.

Това съобщи служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев на брифинг в Министерски съвет след съвещанието на Кризисния щаб по енергетика, съобщи кореспондент на БГНЕС.
На фотографията: Росен Христов (л.), Христо Алексиев (ц.)
От своя страна енергийният министър Росен Христов напомни и обявеното от самия него в края на предходната седмица, че един танкер с газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от потребностите за октомври. Ноември и декември месец не са обезпечени.

Количества газ бяха обезпечени отчасти за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. " Булгаргаз " не беше способно да се разплаща за доставките на газ, даже в случай че намерим такива. Интерконекторът беше оставен без контрол. Никакъв надзор не е реализиран, цялостен безпорядък с управление, което не съдействаше за решение на казуса. Компенсации за газ и ток са планувани в бюджета, само че без да бъдат обезпечени средства. Първите две-три седмици работихме, с цел да разгадаем тези проблеми. Количествата газ са обезпечени за септември. От тук нататък стопираме да гоним топката и започваме да усъвършенстваме. Газ на каквато и да е цена има, само че тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на процедура сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, в това число и пред президента, че ще проработи от 1 октомври, съобщи още енергийният министър Росен Христов.
На фотографията: Росен Христов
Христов акцентира, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и вършат танкерният газ неблагоприятен. Той заяви, че държавното управление стартира договаряния с Азербайджан за договаряне на спомагателни количества газ.

Надявам се в идващите две седмици да реализираме триумф в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще стартират договаряния и с тези компании, сподели още служебният енергиен министър.

Министърът заяви още, че стартира съществена реструктуризация на Топлофикация София, определяйки работата ѝ все още като напълно неефективна.

Очаквайте детайлности. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР